Реклама / Ads
3| 5368 |07.09.2017 НОВИНИ

Руски хакери пробили 100 атомни централи, АЕЦ-Козлодуй също

.
Хакери, свързани с властите в Русия, са проникнали в тайните на атомни електроцетрали в цял свят. Това твърдение е на специалисти по кибербезопасност от американската компания Symantec. Хакерите са източили данни за работата на реакторите и автоматичните системи за управление.
 
Ударени са над 100 компютърни системи на компании в областта на енергетиката и самите АЕЦ. Ударите са дело на хакерската група Dragonfly, която отдавна е сочена като близка до управляващите в Кремъл.

 

Изданието The Daily Beast пише, че анализаторите на компанията са категорични за броя на "жартвте" след изследване на оставените от хакерите следи при проникване в секретните системи. Става дума предимно за централи в САЩ и Европа. В доклада на спецовете се подчертава, че хакерите не са опитвали да причинят вреди. Те са целяли единствено източване на секретна информация, технически диаграми, паролите, отчетите, шифрите на ключовете за административната мрежа и модела на защита. Доказано е също, че хакерите са успели да пробият и системи, контролиращи работата на АЕЦ в различни режими.

 

Потърсихме се за коментар IT - специалисти от българска фирма, която работи главно със западни партньори, предимно от САЩ и Канада. Ето какво споделиха те:

Атомните електроцентрали по света са 191 в 31 държави. „Пробити” са над 100 от тях – това е повече от половината. В САЩ централите са 60, повечето със защита от последно поколение. В Русия са 10, но те едва ли са били обект на интерес по разбираеми причини. Във Франция централите са 19, в Германия и Великобритания по седем. Много вероятно е да са „работили” по част от тях. Логично е хакерите да са събирали данни от АЕЦ, с които руската атомна индустрия имат бизнес отношения. Казва се икономически шпионаж. Тогава със сигурност може да се предположи, че АЕЦ – Козлодуй е минала „под ножа”.

 

Преди месец ирландските власти съобщиха, че руски хакери са се опитал да проникнат в енергйната сстема на страната. Задействани били всчк защити и атаката е била пресечена. Още тогава Ирландия е уведомила Брюксел за възможни атак  срещу останалите страни от съюза, които имат в експлоатаця АЕЦ.

 

Една от версиите за целта на киберпрестъпниците е да докажат, че защитите са уязвми и съответни руски компании да предложат нова защита, която струва милиони.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5665 |05.09.2017 Заблудите за Бойко Борисов за ”хъбчето” с руския газ . 2| 4574 |05.09.2017 Уволниха руски полицаи, летували в България . 2| 4052 |02.09.2017 Руските дипломати започнаха да напускат Сан Франциско заради Тръмп . 1| 4566 |24.08.2017 Пети случай на смърт на руски дипломат за последните осем месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads