Реклама / Ads
0| 4037 |02.05.2022 НОВИНИ

Руски магнат: Оцелях след левкемия, но Кремъл може да ме убие

.
Олег Тинков
54-годишният руски бизнесмен Олег Тинков, основател на едноименната руска банка, говори с The New York Times по телефона в неделя, от място, което не разкрива, в първото си интервю, след като руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна. Тинков твърди, че е наел телохранители, след като приятели с връзки в руските служби за сигурност го предупредили, че трябва да се страхува за живота си. Магнатът се пошегува, че въпреки че е оцелял от левкемия, може би „Кремъл ще го убие“.
 

Това е първата поява, макар и непряка, след като в своя публикация в Instagram Тинков остро разкритикува действията на руските власти в Украйна.

 

В интервюто Тинков твърди, че ден след поста му на 19 април администрацията на руския президент Владимир Путин се е свързала с ръководството на банката и е заплашила да я национализира, ако Тинков не прекъсне връзките си с нея.

 

Миналата седмица 35% от TCS Group Holding, структурата-майка на руската Tinkoff Group, бяха закупени от семейството на Олег Тинков от фонда Interros Group на Владимир Потанин, който е близък до Кремъл. Банката на Русия одобри сделката, но нейните параметри не бяха оповестени. А самият Потанин е един от най-влиятелните олигарси в Русия. През миналата година той беше втората най-богата личност в Украйна със състояние, оценявано на 27 милиарда долара, според сп. „Форбс“.

 

Тинков определи сделката като „отчаяна продажба, продажба с отстъпка“, наложена му от Кремъл. „Не можех да обсъждам цената. Това е заложническа държава – приемаш това, което ти предлагат, без да преговаряш", казва той пред NYT.

 

В същото време Тинков заяви, че е благодарен на Потанин, че му е позволил да получи поне някакви пари от продажбата на своя дял.

 

Той не разкрива цената, но казва, че е продал дела си за 3% от истинската му стойност. „Принудиха ме да го продам заради изявленията ми. Продадох го за жълти стотинки“, заяви Олег Тинков.

 

„Разбрах, че Русия като държава вече не съществува“, каза той, прогнозирайки, че Путин ще остане на власт дълго време. „Вярвах, че режимът на Путин е лош, но, разбира се, нямах представа, че ще придобие такъв катастрофален мащаб“, добави бизнесменът.

 

Самият Тинков е обект на британски санкции, наложени заради руската офанзива в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3115 |02.05.2022 Унгария остава против ембарго на ЕС за руския петрол и газ . 0| 3084 |02.05.2022 ВСС увърта за отказа си български представители да разследват руските престъпления в Украйна . 0| 3287 |02.05.2022 Британското правителство: Проруски тролове водят информационна война от бивш завод в Санкт Петербург . 0| 3710 |02.05.2022 Извънредно след спирането на руския газ за България и Полша: Енергийните министри от ЕС търсят варианти за диверсификация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads