Реклама / Ads
0| 3285 |02.05.2022 НОВИНИ

Британското правителство: Проруски тролове водят информационна война от бивш завод в Санкт Петербург

.
Проруски тролове водят информационна война от бивш завод в Санкт Петербург, откъдето взимат на прицел западни лидери и разпространяват пропагандата на Кремъл относно Украйна. Това заяви британското правителство, позовавайки се на специално проучване на случая, предаде Франс прес.
 

Източникът на сведенията не се съобщава от съображения за сигурност. Те се съдържат в доклад, в който се показва как Кремъл използва фабрика за тролове, за да разпространява лъжи в социалните мрежи и в коментари в сайтове, които са с голяма аудитория, казва британското министерство на външните работи в изявление.

 

Според текста тази руска кампания за дезинформация е замислена, за да се манипулира международното обществено мнение относно руската война в Украйна.

 

В рамките на кампанията проруски агенти наемали тролове в „Телеграм“, на които се плащало, за да взимат на прицел в социалните мрежи акаунти на медии и западни лидери и да разпространяват прокремълската пропаганда.

 

„Не можем да позволим на Кремъл и на неговите фабрики за тролове да нахлуват в нашето онлайн пространство с техните лъжи. Британското правителство е алармирало своите чужди партньори и ще продължи да работи със съюзниците и с онлайн платформите, за да се бори срещу руските операции“, заяви британската външна министърка Лиз Тръс, , цитирана от БТА.

 

Сред взетите на прицел лидери били премиерът Борис Джонсън, но също и германският канцлер Олаф Шолц, както и дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел. Мишени били и музикантите Давид Гета, Дафт Пънк и групата „Рамщайн“.

 

Кампанията за дезинформация била много активна в Инстаграм, ЮТюб и ТикТок.

 

Друга техника, използвана от троловете, била да се дава повече видимост на публикации на обикновени хора, които обаче защитават прокремълската линия.

 

В центъра на тези маневри била група, известна в Телеграм под името „Киберфронт Z“. Тя е наела помещения в бивш оръжеен завод в Санкт Петербург за целта. Подозира се, че групата е свързана с Евгений Пригожин, магнат, близък до Кремъл и обвиняван, че е изиграл роля в руската намеса в американските избори през 2016 г., казва британското външно министерство. Пригожин е сред санкционираните от Лондон лица заради връзките му с Владимир Путин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4587 |01.05.2022 Британското разузнаване: Русия опитва да наложи траен контрол в Херсон . 0| 4749 |29.04.2022 Британското разузнаване в ден 65: Настъплението на Русия в Донбас буксува, излиза им скъпо . 0| 4540 |19.04.2022 Убиха командир на проруските сепаратисти в Донбас . 0| 3508 |08.04.2022 Британското правителство: Русия върви към най-дълбоката си депресия от времето на разпада на Съветския съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads