Реклама / Ads
0| 3773 |12.05.2022 НОВИНИ

Руски войник пред BBC: Тръгнахме на парад и се озовахме в Украйна

.
Съдейки по стратегията, която следвахме - или по-скоро липсата на стратегия... Отидохме без хеликоптери, просто в колона, все едно отивахме на парад. Изглежда командването е имало план - много бързо да превземе Украйна, опорни пунктове и градове. Изчислението може би е било, че украинците ще се предадат. Движехме се така, сякаш искахме да стигнем до Киев за три дни и по пътя да превземем всички градове. Вървяхме напред, с кратки нощувки, без окопи, без разузнаване. Така се прави блицкриг, нали знаете...?
 

Годината е 2020. В един от милионните градове на Русия 21-годишният Сергей Боков завършва колеж, става дипломиран електротехник и получава призовка в армията - за военна служба. По това време в Русия на млади хора с образование не по-ниско от средно специално се предлага в продължение на няколко години да сключат договор с Министерството на отбраната и да служат не за година, а за две, но със заплата, почивни дни и живот извън казармата. 

 

Подписва го заради множеството плюсове. Освен това има известен професионален интерес към армията. В края на 2020 г. той заминава за най-близкото до родния му град поделение и става шофьор-електротехник.

 

Сергей вече е на 23 години и си спомня за службата си там с носталгия. 

През ноември 2021 г. на Боков м остава една година от договорната служба. Тогава обаче започва да се говори, че всички военни ще заминат на командировка през януари. Дестинацията? Воронеж и Белгород. Причината не става ясна. Обяснението било, че мъжете ще се упражняват.

 

Имало нареждане войниците да кажат на близките си, че отиват на учения на Allied Resolve 2022. Масови упражнения обаче няма, но никой не подозира, че ситуацията ще се развие по този начин.

 

Боков посреща Нова година в дома си, а на 23 януари във военен ешелон замина за южните градове на Черноземния район. На 1 януари слиза от влака, а на няколко десетки километра създават полеви лагер. Започват да живеят в гората - 20 души спят в платки. 

 

3 седмици по-късно командирът заявил, че групата се мести по-близо до границата в друг лагер. 

 

В нощта на 24 февруари Боков се събудил, седнал в БМП (бойна пехотна машина) и потеглил в неизвестна посока. Няколко часа по-късно вече бил на територията на Украйна.

 

Истинското име на 21-годишния младеж не е Сергей Боков. Той е един от войниците на договор в руската армия, който просто отказа да продължи бойните действия в Украйна. С него разговарят от BBC. Британската медия променя името му от съображения за сигурност. Редакторите разполагат с реалните данни на военния и документи, потвърждаващи биографията му.

 

Преминават границата през горите, а не през граничните пунктове. Затова и късно разбират, че се намират в Украйна. Но не вярват до последно, че става дума за война. 

Колоната на Боков спира в гората за зареждане. Но не успяват да налеят бензин във всички БМП - артилерийски снаряд избухна на тридесет метра от електротехника. После чуват команда: “По машините”. 

 

Вечерта стигат до изоставена ферма, настаняват се в старите хамбари и разбират, че всичко е напълно сериозно. Получават нова заповед - да поставят патрул, охрана на периметъра. 

 

От този ден нататък Боков и другарите му са под обстрел почти ежедневно. Дивизията му стига дълбоко в Украйна. Имат право да питат, но не получават отговори. Пътуват в посока Чернигов - Киев. 

 

След четири дни път колоната се разпада. 

 

Мостът, който Боков и другарите му преминават, се оказва миниран и във въздуха отекват взривове в момента, в който руската военна техника стъпва на него. Всички бойци са на около 25-годишна възраст. Загиват 10. Други 10 са ранени. 

 

Някои от войниците с оказват от едната страна на реката и поемат към Киев, а Боков и другарите му остават на другия бряг. Поемат към Чернигов. Две седмици след началото на инвазията Боков и другарите му се разполагат край Чернигов, който е на около 10 километра. Така и не влизат в града. Посещават селото за вода. Не ги посрещат с лошо, защото са с оръжия в ръце, разказва Боков. Но не разполагат с достатъчно сили за “прочистване на града”. 

 

“Съдейки по стратегията, която следвахме - или по-скоро липсата на стратегия... Отидохме без хеликоптери, просто в колона, все едно отивахме на парад. Изглежда командването е имало план - много бързо да превземе Украйна, опорни пунктове и градове. Изчислението може би е било, че украинците ще се предадат. Движехме се така, сякаш искахме да стигнем до Киев за три дни и по пътя да превземем всички градове. Вървяхме напред, с кратки нощувки, без окопи, без разузнаване. Не сме оставили никого отзад, минаваме например покрай село - и това е всичко, ако някой реши да влезе отзад и да ни удари в гръб, там няма защита. Така се прави блицкриг, нали знаете?”, разказва Боков. 

 

Загиват мнозина. 

 

Вярвало се, че бабите в съседните села готвели украински пирог за руските войници, които по-късно умирали. Затова имало и заповед - Боков и другарите му да не взимат храна от местните. Храна от Русия достига до младия войник едва когато ротата е край Чернигов - зърнени храни в торби и яхния. Отрядът му започва да разграбва магазини в района, но взема само най-необходимото за тяхното оцеляване. Групата на Боков не е задигала ценности, какъвто бил случая с отряди в други райони. 

 

Запис от Черниговска област, публикуван от украинските военни, показва руски войници, изнясящи чинии, детски велосипеди и играчки и дори купони от разбитите коли на противника. Жител на едно от селата в тези видеоклипове разказа как руските военни нахлули в къщата му, вкарали камион в двора и започнали да разтоварват всички ценности от гаража. Ръководителят на Черниговска област каза в интервю за украински телевизионни канали, че руските военни "влачат килими, чайници и храна от частни къщи".

Боков отрича да е чул нещо за това. Отрича и да е имало екзекуция на цивилни в селата. 

 

Според украинските власти около 700 души са били убити в месеца на обстрела в Чернигов. 

 

Младият войник прекарва в Украйна 37 дни. На 29 март съпругата му изпраща копие от статия, според която ръководителят на руската делегация на преговорите с Украйна Медински говори за деескалация в посока Киев и Чернигов. Ден по-късно пристига заповед войниците да тръгнат в друга неизвестна за тях посока. 24 часа по-късно Боков се озовава в Русия.

 

Връща се в родината си в началото на април.

 

Плъзват слухове, че може би ще има прегрупиране, а по-късно информацията е съобщена официално. Боков обаче отказва да отиде на война отнонво. 

 

Такъв е случаят и с други войници. Историята на Сергей се потвърждава от данните на разследващия проект Conflict Intelligence Team, според което около 20-40% от руските военнослужещи, изтеглени от фронта край Киев, Чернигов и Суми през първата половина на април са се опитали да откажат по-нататъшно участие във войната.

 

Боков, който се откъсва от първата си рота при взривяването на моста, остава на границата, без да посмее да си тръгне. 

 

Последва новина, според която 20 военнослужещи са напуснали границата, а властите призовават останалите да не следват техния пример. Твърдят, че ще последва затвор, а всички ще бъдат обвиняеми по наказателни дела. Напускането на военната служба води до 10 години затвор. 

 

Това се оказва невярно, но Боков не подозира. Чака на границата 23 дни. Решава, че може да стои на руската граница, но ако някой го прати обратно в Украйна, ще предприеме действия. 

 

На 24 април такава заповед идва. 

 

Електротехникът предава оръжието си и се качва на такси до най-близкия град. С него си тръгна и друг войник. Оттам се прибират вкъщи. В момента на разговора с BBC младият войник е в дома си едва от седмица, но съвсем скоро му предстои да се върне във военната част - нужно е да изпълни военното си задължение вече като наборник, тъй като се отказва от договора. Остават му три месеца служба. 

 

Доли ще бъде изпратен отново в Украйна, Боков не знае. 


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3406 |12.05.2022 Зеленски национализира компании на две руски банки . 0| 2886 |12.05.2022 Петролният гигант Shell продава руския си бизнес на „Лукойл“ . 0| 3299 |12.05.2022 Тежки боеве се водят в Донбас, Москва праща подкрепление на руските войски . 0| 14508 |12.05.2022 Господин Копейкин, а защо на ваши протести се веят руски знамена?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads