Реклама / Ads
26| 3073 |18.01.2022 НОВИНИ

Руският тест за Шолц: Кризата в Украйна разкрива разделителните линии в Берлин

.
Русия точи ножове по границата с Украйна, а междувременно напрежението между Москва и Западна Европа расте. Оказва се обаче, че всичко това прокарва разделителна линия в прясно сформираната управляваща коалиция в Германия. Външната политика на крехкото мнозинство под ръководството на Олаф Шолц е изправена пред огромно предизвикателство.
 

Външният министър от групата на зелените в германската коалиция пристига на посещение в Москва днес. Аналена Бербок ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров и двамата ще обсъдят деескалацията на напрежението по украинската граница. Кремъл разположи там около 100 хил. военни, а това създаде повод за притеснения, че може да се стигне до въоръжен конфликт. Намесиха се САЩ и НАТО, а Русия обещава - няма да нападне Украйна. В същото време обаче настоява алиансът да не разширява влиянието си на изток и иска право на вето върху приемането на Киев в НАТО. Миналата седмица бяха проведени серия от срещи, но те не постигнаха резултат и напрежението остана високо.

 

Визитата на Бербок идва на фона на объркващи сигнали от страна на социалдемократите в Германия. Разделителната линия се оказва спорният газов проект “Северен поток - 2”. Експерти считат, че енергийната криза в Европа бе предизвикана от Русия, а държавният глава Владимир Путин използва газа като геостратегическо оръжие за постигане на политически цели. Москва има огромен интерес “Северен поток - 2” да бъде одобрен, защото с инфраструктурния проект ще се заобиколи Украйна при доставката на газ. 

 

Политици от социалдемократичната партия на Шолц защитават проекта и настояват за неговото сертифициране. Сред тях е и министърът на отбраната Кристин Ламбрехт, както и генералният секретар на формацията. Всичко това предизвика въпроси относно сериозността на заплахата към Москва от страна на Германия и Европейския съюз, които предупредиха Русия за сериозни последствия, ако се стигне до ескалация по границата с Украйна. 

 

Самият Шолц също провежда по-мека политика. Миналия месец германският канцлер посочи, че “Северен поток - 2” е частен икономически проект, който няма политически контекст - гледна точка, която е обект на разгорещени дебати в Киев и източноевропейските държави, пишат от "Politico".

 

Оперирането с мека ръка що се касае до Москва не е новост в социалдемократическата партия в Германия. През 60-те и 70-те години на миналия век канцлерът Вили Бранд се стреми към дипломатически отношения между Съветския съюз и Източна Европа. Герхард Шрьодер пък се превърна в символ на близките икономически връзки между Берлин и Москва. В социалдемократическата партия обаче се чуват и гласове, които призовават за по-твърда ръка.

 

Противоречивите позиции по отношение на “Северен поток - 2” обаче ще се окажат предизвикателство за Бербок. За много държави в Западна Европа визитата на германския външен министър и разцеплението в редиците на управляващите в Берлин може да бъде видяно като възможност от страна на Москва, която да използва момента и да прокара още по-голямо разделение между Германия - най-богатата страна-членка на ЕС, и останалите съюзници в НАТО. Визитта на Бербок може да се приеме като сигнал, че Берлин се интересува повече от двустранните си отношения с Москва, отколкото от военните действия на Кремъл по украинската граница. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3202 |13.01.2022 Ивайло Мирчев: Още в началото на кризата се позволи на различни шамани да излизат и да говорят небивалици . 6| 5026 |07.01.2022 Панев: Печелим милиарди от кризата. Да не стане поговорката "Вода гази - жаден ходи" . 6| 4073 |23.12.2021 Руският президент предложи да стане адвокат на Дядо Коледа . 6| 12600 |14.12.2021 La Estrella de Panamá: Избирайки Петков, българският парламент сложи край на кризата. Борисов е политически изолиран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads