Реклама / Ads
8| 6747 |27.01.2023 АКТУАЛНО

Руско гробище разкрива затворническата армия на Пригожин и ”Вагнер”

.
В края на миналото лято парцел земя в Бакинская, южна Русия започна да се пълни с десетки новоизкопани гробове на бойци, убити в Украйна. Върху пръстта са поставени цветни венци с отличителните знаци на частната армия ”Вагнер”.
 

От агенция "Ройтерс" успяват да идентифицират 39 от погребаните там бойци чрез публично достъпни данни в съдебните регистри. Оказва се, че много от погребаните там мъже са затворници, вербувани от ЧВК "Вагнер" миналата година, след като Евгений Пригожин обиколи институциите и обеща помилването им, ако оцелеят шест месеца на фронта.


Сред загиналите на фронта са поръчкови убийци, кариерни престъпници и хора с алкохолни зависимости. 


Месеци наред "Вагнер" участва в кървава битка за превземането на Бахмут и Соледар в източната Донецка област на Украйна. Западни и украински служители заявиха, че частната армия използва затворници като пушечно месо, за да надвие отбраната на украйна. Затягайки санкциите срещу Вагнер този месец, говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби нарече групата "престъпна организация, която извършва широко разпространени зверства и нарушения на човешките права“. 


В кратък открит отговор до правителството на САЩ Пригожин поиска от Кърби да обясни какви престъпления е извършила организацията му. 


Видеоклипове и снимки на гробовете се появиха за първи път в каналите на социалните медии в района на Краснодар през декември. Сателитните снимки показват, че парцелът на Вагнер е бил празен през лятото, имал е три реда гробове до края на ноември и е бил три четвърти пълен до началото на януари. На практика целият парцел е запълнен до 24 януари. Според местен жител телата са били докарани с камион от Ростов на Дон, близо до границата на Русия с Донецка област.


Изборът на гробището в Бакинская е е случаен. През 2019 г. "Ройтерс" съобщава за същсетвуването на тренировъчен лагер на "Вагнер" на около 9 км от селото. 


От 39 осъдени, идентифицирани от Ройтерс, 10 са били в затвора за убийство или непредумишлено убийство, 24 за грабеж и двама за тежка телесна повреда. Други престъпления включват производство или търговия с наркотици и изнудване. Сред осъдените има граждани на Украйна, Молдова и подкрепяния от Русия отцепнически грузински регион Абхазия. 


Мъжете са загинали между юли и декември миналата година, в разгара на битката за Бахмут. 


Кремъл, Министерството на отбраната на Русия и властите в руските затвори не са направили коментар. 


Според редовен доклад, публикуван от Руската федерална пенитенциарна служба, населението на руските наказателни колонии е намаляло с около 8% от 353 210 през август до 324 906 в началото на ноември, най-големият спад от повече от десетилетие. Докладът не посочва причини за внезапния, рязък спад, който съвпадна с началото на набирането на затворници за редиците на "Вагнер".


Броят на затворниците в Русия на глава от населението е един от най-големите в света. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 20413 |13.01.2023 Христо Грозев: Руското военно разузнаване е подготвяло преврат в България през 2016 г. . 32| 17371 |28.12.2022 Руското военно произвоство замря: Лъгали Путин, че тайвански чипове са руски, той лъгал Пекин и си го получи . 2| 4953 |28.09.2022 Д-р Пламен Димитров: Нападението срещу Украйна сложи край на руско-германския енергиен романс . 0| 6185 |14.07.2022 Експертът Михаил Найденов: Свобода от проруското модериране на плененото бг-съдържание във Фейсбук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads