Реклама / Ads
0| 3345 |10.03.2022 НОВИНИ

Руслана: Изтичане на радиация може да доведе до ”Чернобил 2”

.
Руслана
Не, не ни е страх. Ние сме силни. Вярвайте ми - нашите войници, нашата армия, украинците, всички сме едно. Сърцата на всички ни туптят в един ритъм. Ние сме едно цяло, тук няма ”аз”, има само ”ние”. Но се нуждаем от помощта ви. Не можем повече да стоим и да гледаме какво се случва в Украйна.
 

Това каза по БНТ певицата Руслана - победителката от Евровизия 2004 и политически активист - участник в протестите на Майдана, а после и депутат. 

 

За нея най-голямата заплаха е това, че в момента светът не знае какво се случва в украинските атомни електроцентрали. "Най-големият проблем и най-голямата опасност остават "Чернобил" и "Запорожие". Ситуацията е ужасна, защото изтичане на радиация може да доведе до "Чернобил 2". Руските войски в момента са окупирали двете централи, а ние нямаме никаква връзка с хората там. Не можем да им се обадим, не знаем какво точно се случва там. Аз самата отправих няколко молби към МААЕ да сформират в радиус от 30 км там зона, забранена за достъп. А също така - да се затвори въздушното ни пространство", казва Руслана.

 

Да е гласът на съпротивата не е нещо ново за украинската звезда. През 2014 г. прекара седмици на Майдана. И знае, че това има своята цена.

"Аз съм сред хората, които винаги са били противници на Путин и сред тези, които са си навлекли гнева му. Да си популярна личност, която си позволява открито да го критикува чрез медиите. Няма никакво значение къде се намирам, защото никога не съм в безопасност. Но не мисля за това.

 

Никога не мисля за това. Много повече се притеснявам за хората, които са изложени на опасност. Които нямат какво да ядат, нямат къде да спят. Нямат нищо. Знаете ли колко много семейства не знаят как са близките им и дали са живи. Вече няма ток, нямаме батерии на телефоните си, един по един хората изчезват. Това са нещата, за които мисля. Не за себе си", допълва тя.

 

И дори сега, когато страната ѝ е подложена на военна офанзива, Руслана избира да прави това, което умее най-добре - да пее. Песента си "Жива съм" посвещава на всички, които отказват да се предадат.

 

"Дали си актьор, музикант, боксьор или футболист - в момента това няма никакво значение, ако си украинец. Ако си украинец - значи се бориш. Бориш се за страната ни. Сега всички сме войници, които се борят за мир. Правим всичко по силите си да сложим край на тази война. Загубихме много време, прекарахме много безсънни нощи, но сме готови на всичко, готови сме да дадем и живота си, за да спрем тази ужасна война", казва още Руслана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2893 |09.03.2022 Захарова опровергава: Няма изтичане на радиация от АЕЦ Чернобил . 0| 19424 |09.03.2022 Европа има 48 часа преди от АЕЦ ”Чернобил” да започне изтичане на радиация . 0| 2947 |04.03.2022 Министър Сандов: Няма радиация след пожара в АЕЦ Запорожие . 0| 2923 |25.02.2022 Нивата на радиация у нас са без промяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads