Реклама / Ads
41| 3495 |21.04.2021 НОВИНИ

Руснаци в България на протест в подкрепа на Навални

.
Протести в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални се проведоха в Бургас и София днес. Граждани черпиха с пирожки в знак на солидарност с най-големия критик на Кремъл, който в момента се намира в болница за осъдени.
 

Живеещите в България руснаци поискаха оставката на руския президент Владимир Путин. Те настояха незабавно да бъдат освободени всички политически затворници, задържани по време на мирни демонстрации. 

 

“Аз съм тук, защото сегашната ситуация в Русия е напълно безпределна. Човек, който е оправдан от Европейския съд на човешките права, е в затвора след опит за неговото убийство. Това не е нормално!", каза Денис Купон, цитиран от bTV.

 

ФрогНюз припомня, че Алексей Навални бе отровен с Новичок и в продължение на близо половин година се лекуваше в германска болница. След като се прибра в родината си, бе задържан от полицията, а в последствие осъден на малко над 2 г. затвор и изпратен в най-суровата наказателна колония ИК-Покров. 

 

Вече седмици наред Навални има здравословни проблеми, а освен това обяви и гладна стачка. Негови съюзници обявиха, че опозиционерът може да почине до дни, а Западът изпрати нееднозначен сигнал към Кремъл - ако Навални умре в затвора, ще има сурови последствия. Ден по-късно критикът на Путин бе преместен в болница. 

 

Протестиращите издигнаха лозунги, в които обвиняват президента Владимир Путин в престъпление срещу човечеството, обявяват го за “престъпник” и „”лъжец”. Руските граждани скандираха за оставката на Путин.

 

"Не мога да мълча, даже и тук! Важно е да говорим, за да ни чуят, че ни има, че сме живи! Съчувстваме на Алексей и на всички политически затворници в Русия“, коментира Михаил Ежов.

 

"Европа не разбира, че това, което в момента се случва в Русия, е крайно опасно за целия свят“, смята Борис Новодержкин.

 

Към днешна дата 300 души са арестувани за протестите в защита на опозиционера. За тази вечер са насрочени демонстрации в Москва, Санкт Петербург и още няколко града. 

 

Същевременно беше съобщено, че четирима лекари извън руската затворническа система са посетили Навални и не са открили сериозни здравословни проблеми, информираха от държавната агенция РИА “Новости”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3426 |21.04.2021 Румен Христов и СДС разочаровани от ”Демократична България” . 1| 3090 |21.04.2021 ИСМВ иска комисия да провери полицейското насилие над протестиращи . 1| 2990 |21.04.2021 Протест на екоактивисти пред парламента за промени в Плана за възстановяване . 8| 3861 |21.04.2021 „Демократична България“ отказа преговори за коалиция с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads