Реклама / Ads
11| 5605 |29.08.2011 НОВИНИ

Руснаци броят 100 млн.евро за Булгартабак

.
Австрийската "БТ Инвест", собственост на руската държавна Външнотърговска банка, дава 100 млн. и 100 хил. евро за покупката на 79.83% от "Булгартабак холдинг". Това съобщи Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).
 

По думите му до три дни изпълнителния съвет на агенцията ще излезе с решението, а до 9 септември се очаква това да направи и надзорния съвет на АПСК.

 

"Цената ще я коментирам след анализа, който ще направи консултанта "Сити груп", каза Караниколов, но уточни, че офертата е в рамките на очакваното. "Радвам се, че инвеститорът е руски, защото българските цигари са добре познати на руския пазар и това ще даде възможност за развитието на дружеството", каза Караниколов.


Цената на "БТ Инвест" е със 100 хил. евро над обявената от министъра на икономиката Трайчо Трайков 100 млн. евро. През 2004 г. "Бритиш американ табако" (БАТ) даде оферта за 200 млн. евро за цигарените фабрики в София, Благоевград и Пловдив, като последната вече е собственост на "Кингс Табако". Тогава се стигна дори до подписването на предварителен договор от тогавашния икономически министър Лидия Шулева, но след натиск от ДПС сделката беше прекратена, а Шулева загуби поста си.


Руснаците останаха сами на финалната права, след като БАТ се отказа да участва в надпреварата по причини от “търговски и стратегически характер“, а австрийската "Си Би Фемили Офис Сървиз" беше допусната, но не купи документи за участие в конкурса.

Офертата

 

Руснаците са внесли офертата в петък в 17.10 часа, а в понеделник в 13 часа е получено потвърждението от БНБ, че е внесен депозитът от 10 млн. евро. по сметката на АПСК, каза Караниколов.

 

"БТ Инвест" обещава да изкупува по 5000 тона годишно български тютюн през следващите 5 години. Между 20 и 40 лв. е санкцията за всеки килограм неизкупен тютюн, посочи Караниколов. Това, по думите му, е добра гаранция, че заложените количества ще се изпълняват.

 

Кандидат-купувачът се ангажира още да инвестира 7 млн. лева през следващите две години, като през първата вложенията ще са 2 млн. лв.

 

Специално създаденото за приватизацията на "Булгартабак" дружество, което е собственост на кипърска офшорка със 75 на сто участие на VTB, не поема ангажимент за изкупуване на български тютюн след петата година. Причината да посочи нула по този показател е, че е трудно да се прави план в такъв дългосрочен период за тютюн, каза Караниколов. По думите му кандидат купувачът не е посочил нищо в офертата си и за авансово плащане.

 

Руската компания няма задължение да запази марките цигари, произвеждани в момента от "Булгартабак", каза Караниколов. Причината е, че пазарът определя какви цигари да се произвеждат, обясни той. "Целта ни е дружеството да се развива, независимо какви марки се произвеждат", каза Караниколов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6168 |07.08.2011 Само с един мераклия продължава приватизацията на Булгартабак . 5| 5546 |01.08.2011 БАТ се отказа от Булгартабак, сделката пред провал . 8| 5476 |04.07.2011 БАТ единственият стратегически играч за "Булгартабак" . 3| 5255 |15.06.2011 ЕК налива още 34 млн.евро в АЕЦ "Козлодуй"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads