Реклама / Ads

7| 9555 |02.10.2020

Съдия: Опасенията за Гешев не само се потвърдиха, но се оказаха скромни

.
Съдия Красимир Мазгалов Източник: Снимка: Иван Русланов, БНР
Опасенията, които изразихме на база на информацията, която имахме от публичните изяви на г-н Иван Гешев преди избирането му и по време на процедурата – всички тези опасения не само се потвърдиха, но всъщност се оказа, че дори са били скромни.“ Това каза по БНР , член на Съюза на съдиите в България.

„Защо съдиите се месят, грубо казано, в избора на главен прокурор, и какво общо имат? Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Той е разделен на две колегии – прокурорска от 11 човека и съдийска от 14. Установено е от много години насам, че 11-те членове на прокурорската колегия, и това може да бъде много лесно проверено от протоколите от заседанията, гласуват абсолютно винаги като един, по начина, по който гласува и главният прокурор. В този конкретен състав (на ВСС – бел.ред.)“, посочи Мазгалов.

 

С квалифицирано мнозинство 17 души във ВСС - членовете от прокурорската квота плюс членовете от съдийската колегия, посочени от парламента, без гласовете на нито един съдия, избран от съдии, могат да изберат председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, отбеляза още Красимир Мазгалов пред „Хоризонт“.

 

Изключително важно е как и по какъв начин ще гласуват прокурорската колегия и главният прокурор по въпроси, които пряко касаят съдилищата, стана ясно още от думите на съдия Мазгалов.

 

В коментара си по поименното писмо до членовете на ВСС, отправено от Съюза на съдиите с призив да започне проверка има ли основания да започне процедура за предсрочното освобождаване на главния прокурор, Красимир Мазгалов заяви:

„От ВСС зависи, и ние все още продължаваме, може би наивно, да вярваме, че ВСС би могъл да постъпи съобразно закона и съобразно принципите, които са валидни в тази професия.“

 

„С течение на времето все повече се натрупват действията и публичните изяви на главния прокурор, които говорят в полза на това, което сме написали в нашето искане. Почти ежедневно се провеждат публични акции, които създават усещане, че гражданите би следвало да разчитат не на еднаквото приложение на закона по отношение на всички, а на благоволението на главния прокурор, на неговото внимание, на неговото настроение днес – дали той ще благоволи да разгледа един или друг случай и да отиде до едно или друго село.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Българи в чужбина задават 29 въпроса към правителството и Гешев (видео) 4| 6220 |02.10.2020 . Говорителката на Гешев-Сийка и прокурор Боряна Бецова кандидатстват за повишение във ВКП 13| 5411 |02.10.2020 . Шефът на НОИ-Силистра, арестуван след спецакция на Гешев, се връща на поста си 18| 20187 |02.10.2020 . ВСС няма да обсъжда отстраняването на Гешев идната седмица 13| 4607 |01.10.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ