Реклама / Ads

32| 4332 |28.12.2009 НОВИНИ

Съдиите искат Дянков да им каже къде са парите

.
Съдиите очакват отчет от Симеон Дянков
Съюзът на съдиите поиска от министъра на финансите Симеон Дянков отчет при пълна прозрачност за това как са изразходвани средствата, спестени от системата, които трябваше да бъдат раздени като 13-а заплата на магистратите.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, всички министри и представителството на ЕК в България организацията алармира, че през последните месеци представители на изпълнителната власт са извършили "поредните опити за недопустимо посегателство върху независимостта на съдебната система".

След като в началото на месеца Висшият съдебен съвет (ВСС) реши, че системата ще раздаде 24 млн. лв. като 13-а заплата, в последния работен ден преди Коледа финансовото министерство отказа да преведе парите. Министър Дянков се срещна с членовете на ВСС и им обясни, че, макар на хартия парите да са спестени, реални средства за премии няма.

В обръщението си магистратите не настояват за пари, а за това Дянков да защити действията си чрез пълен отчет по целесъобразното изпълнение на бюджет. "Общи констатации, които не се основават на конкретни факти и финансови показатели, създават привидно основание за законност на нарушеното разделение на властите и възбуждат опасна конфронтация между магистратите и останалите членове на обществото, за които отнапред се знаеше, че няма да получат коледни добавки заради финансовите затруднения на държавата. Без пълна прозрачност не съществуват гаранции за какво са били разходвани парите на съдебната власт", заявяват съдиите. Те подчертават, че "независимо от внушенията не съществуват гаранции, че 24-те млн. лв., спестени от съдебната система, са обслужили приоритетни финансови задължения, че са отишли при социално слабите български граждани или за животоспасяващи дейности".

"Разбираме, че държавата се намира в условията на финансова криза, в която е възможно да се налага специално реагиране и да съществува обективна необходимост от актуализиране на бюджета доколкото размерът на годишния дефицит се определя в края на годината. Разбираме също така, че разходната част за издръжка на държавата, в това число и на съдебната власт, трябва да е съобразена с приходната. Но от предоставената лаконична информация от страна на министър Дянков и от непоследователната позиция на ВСС по въпроса, която претърпя динамичен обрат в рамките на няколко дни, не стана ясно какви са причините да е налице реална липса на суми от бюджета на съдебната власт", пиша съдиите на премиера.

Организацията припомня и изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов по повод делата за арестите на групата за отвличания при операциите "Наглите" 1 и 2. "Нееднократно в медиите МВР заявява, че е събрало "безспорни доказателства", при които "няма европейски съд в Европа, който да не осъди тези лица на възможно най-високата присъда, която могат да получат". Внушението на тези изявления е недвусмислено и представлява натиск върху вътрешното убеждение на съда, който ще разглежда основателността на исканията за вземането на мерки за неотклонение "задържане под стража".

Убедени сме, че в никоя европейска държава не би останала без политически последствия практиката министър на вътрешните работи да издава присъди преди да е започнал съдебният процес", пише в обръщението на магистратите до премиера. Те подчертават, че изграждането на предварителни очаквания у хората за изхода на процеса, без да се съобщават фактите, част от които са класифицирана информация, е манипулация на общественото мнение чрез злоупотреба със страха и усещането за дългогодишна беззащитност от престъпността.

"Подобна политика може би носи краткосрочни дивиденти, но едва ли може да се приеме за разумен и отговорен държавнически подход", твърдят магистратите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 4464 |19.12.2009 Депутати искат промяна в изборното законодателство . 11| 4816 |16.12.2009 Хората искат допитване за новините на турски, екстрата ще струва 15 млн. . 61| 9180 |14.12.2009 Помаци псуват България, искат я в Турция . 8| 4045 |04.12.2009 Ако Дянков не помогнел на Цветанов, МВР удряло ключа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ