Реклама / Ads
53| 8180 |04.03.2023 НОВИНИ

Съединението се провали. Време ли е за връщане на Източна Румелия и Княжество България?

.
Въпреки патетичните повтаряния по време на тържествата послучай Трети март, че „Съединението прави силата“, това вече не предизвиква емоции и патриотичен порив. Българите нe са обединени. Напротив, процесите на противопоставяне се задълбочават все повече и вече надминават 90-е години, когато „червени“ и „сини“ се бяха „хванали за гушите“, както се казва.
 

Вчера на немалко места в страната се вяха руски знамена и се издигаха лозунги в прослава на Русия. Демонстрацията на подобна признателност към освободителите от руско-турската война през 1877-1878 г. определено надмина чисто човешката благодарност. Това бе демонстрация на политическа позиция, демонстрираща преклонение пред Москва. Веещите руския флаг очевидно нямат и грам желание да се замислят над фактите от историята. За тях преклонението пред „дядо Иван“ е генетичен код за принадлежност към руския свят, независимо че от Кремъл управлява сатрап, който без аргументи нападна вероломно независима Украйна. Ситуацията е ясна: има агресор – Русия и жертва – Украйна. Бацилът на путинската пропаганда обаче активира у среди от българското население раболепие към путиновата политика, само защото става дума за Русия. Абе война, война, избиват деца, старци и изнасилват жени и разрушават градове и села, но украинците сами са си виновни. Да се откажат от 30-40 на сто от територията си и Владимир Путин ще ги остави на мира. А може и Киев сам да избива своите граждани, а да обвинява велика Русия…

 

Невероятно, но дори хора с дипломи повтарят долнопробните опорки. Повтарят ги и хора, които живеят по западен образец, ползват всички предимства на Западната цивилизация, пращат децата и внуците си да учат, работят и живеят на Запад, но са „запленени“ от безгранична любов към всичко руско. Болни мозъци, но ще те разкъсат ако им го кажеш в очите. След това ще отидат пред паметника на съветската армия, за да излеят своята сервилност.

 

Вчера в тържествата се включиха и джипове за по 150-200 хиляди евро, на задните стъкла на които е изрисувано руското знаме и ликът на Путин. Защо запленените от путинизма „вратове“ не карат „Нива“ или новия „Москвич“ е ясно, но те стават все по-агресивни, ако чуят някой да критикува режима в Москва. Всъщност именно агресията е една от спойките между Кремъл и възпалените родни русофили.

 

Същите екземпляри реват с пълно гърло срещу еврото и еврозоната – щели да прецакат българската идентичност. В същото време продават дядовите ниви и порутени къщи в опустели села на цени в евро. Купуват и продават автомобили в евро. Пътуват безпроблемно в Европа и по света, но венцехвалят Русия, където дори не са стъпвали. Не са прочели и един ред от великите руски писатели, нито познават руската култура, но я изтъкват като аргумент срещу западното влияние.

 

Същите хора мразят Евросъюза и НАТО и боготворят „руский мир“ на Путин. Искат да напуснем евро-атлантическите си партньори и да се хвърлим в обятията на Евразия, рамо до рамо със Северна Корея, Беларус и още две-три държави, които другаруват с Путин по диктаторска линия.

 

Пак те ругаят Александър Морфов и бранят Велислава Кръстева и Васил Василев - кой беше този? - аха, главният чиновник на Народния...

 

В момента цялата тази орда е впрегната да запази позициите на вехтото крадливо, което се чуди как ще харчи награбените милиони и милиарди, защото отвън вече им следят сметките, офшорките и подставените лица и фирми.

 

За какво Съединение говорим, дявол да го вземе, когато изброените сънародници си искат Съветския съюз, чичко Сталин, бай Тошо, милиционерския ред (осигуряваше спокойствие - факт), българо-съветската дружба „от векове за векове“ и всичко останало от онова минало. Не ги съдя, но и не мога да се съглася с тях под каквато и да е форма или фалшиви референдуми.

 

Това не е завещаното ни от Левски и останалите, които си дадоха живота, за да имаме свобода и да бъдем част от великата цивилизация, която оцелява и се развива, независимо от опитите да бъде унищожена. Хиляди години оцелява и води човечеството напред.

 

Затова е по-добре да се върнем към онова разделение на Източна Румелия и Княжество България. Ще се нахвърлят върху мен патрЕотите, ще ме обвинят в национално предателство. Само че истинското предателство е тяхното лицемерие: цитират заветите на възрожденците и войводите, а в същото време слугуват от все сърце на интересите на чужда държава. Не, не ми плащат „Козяк“ да твърдя това - то се вижда с просто око, освен това се носи вонята му откъм тролове и агенти на руско влияние.

 

Да се събират в едната част на страната, да си развяват руските знамена, да си докарат генерали и управници от Русия, както е било след Освобождението и след 9.09.1944 г. Да яхнат „Москвичи“, да чатят през руските мобилни телефони и компютри – НЯМА ТАКИВА, - да се тълпят на „Лужники“ и да скандират името на вожда, подкрепяйки войната срещу Украйна и да почиват в Сочи вместо на Халкидики и Анталия… Имат си президент, дори правителство си имат – служебното, техни са и няколко партии. Какво повече им трябва?

 

На такава мисъл ме наведоха някои епизоди от честването на 3 март.

 

И още нещо: Санстефанския договор никога не е имал реална стойност. И това е било заложено от руската дипломация. Както и последвалата драма с Берлинския конгрес, който орязва земите ни е дело на любимия на русофилите граф Игнатиев. Същият, който одобрил смъртната присъда на Дякона. Именно той договаря с Англия прекрояването на предварителния договор от Сан Стефано…

 

Да не забравяме също, че любимата по-голяма сестра Русия се обявява против Съединението и упражнява натиск на Турция да започне война срещу България, но Високата порта отказва. След което Русия принуждава Сърбия да тръгне срещу България, което и става.

 

Спомняйте си тези неща, когато веете в захлас онова знаме!

 

И да, знам, че българите трябва да сме заедно, сплотени в трудните времена. Но като виждам и чувам воя на руската пропаганда през български медии, политици и доброволни/платени трубадури на Кремъл, ме хваща срам. Затова отправям предизвикателство, не – провокация. Нещо трябва да ни разтресе като общество, за да се събудят някои от заблудите.

 

Закон на Рудин: „При кризи, които изискват хората да изберат само една от две крайни възможности, повечето от тях ще изберат по-лошата.“

 

Надявам се, че разумът все пак съществува.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Слушам от месеци и седмици спорове около високите цени. Всякакви „експерти“ се изредиха в опита си да объркат населението в една или друга посока. Същото правят и политиците, устремили се към предсрочните избори и властта. Чуха се призиви: Не купувайте млечни произведения – да накажем производители и търговци. Чухме и за налагане таван на цените. Глупост след глупост. Навремето, когато в Чехословакия вдигат цени на мляко, сирене и кашкавала, без призиви и организационни комитети хората изливат млякото по улиците. Поляците спират колите си и задръстват улици и шосета, когато им поскъпват горивата. Тук все още ни убеждават за съветска власт. През 21 век! Това не е просто срам – това е позор за нас. Ако и това не разбират някои хора, по-добре да сме разделени. Иначе рискуваме да докараме нещата до крайности. Руските тайни служби, които шетат необезпокоявани у нас (само правителството „Петков“ наруши техния комфорт…) ще дадат всичко от себе си за да се стигне дотам, бъдете сигурни. Залогът е огромен и брутален.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3127 |04.03.2023 Времето остава облачно . 12| 3595 |03.03.2023 Путин постави икономиката на военновременни основи . 16| 3553 |03.03.2023 Доц. Светослав Живков: Митовете обслужват съвременната руска външна политика . 0| 3040 |03.03.2023 Времето ще бъде облачно и със слаби валежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads