Реклама / Ads
4| 3401 |26.04.2023 НОВИНИ

Сагата БТС VS. хижа “Христо Смирненски”: Председателят Венев скочи публично на наемателите, те отвърнаха на удара

.
Източник: личен архив
Сагата Българския туристически съюз и хижа “Христо Смирненски” се задълбочава. Председателят на съюза Венцислав Венев заедно с негови приближени спретнаха пресконференция в БТА, за да се защитят от нападките на наемателите и да разкажат собствената си теза, защо са били изхвърлени.
 

За случая алармира семейството, стопанисващо почти 18 години хижата. В съобщение във Фейсбук, те алармираха, че са "брутално и абсолютно незаконно" изхвърлени БТС "с помощта на 30 мутри".

 

Според данни на семейството хижата е отдадена за стопанисване на ТД "Юндола 1919" и то сключва два поредни 10-годишни договора с тях, като единият е валиден до 2027 година.

 

"Атаката срещу мен по повод хижа "Христо Смирненски" е от човек, който през живота си не е виждал раница. Това е турист на бюро, който често се явява по телевизии, но не е стъпвал в планината. "Балкантурист" е различен от планинския туризъм“, каза Венцислав Венев. 

 

Договор за хижа "Христо Смирненски" има от октомври миналата година, но по него не е плащано нищо. В момента няма легитимен стопанин на хижата. Причината е, че се върви по схема за приватизация на обект на БТС, допълни той.

 

Направихме силна рекламна кампания за тази хижа и я напълнихме за Коледа, Нова година и следващите празници. Наемът за хижата е 700 лева на месец. Това е два-три по-малко от седмичния оборот по време на сезон, но и тези пари не се дават, подчерта Венев.

 

Досегашните наематели на хижата обаче не са на това мнение.

 

Те много умело не споделят информация, а изнасят само тази информация, която им е удобна. Казват, че няма плащане към договор с БТС. Ние реално нямаме договор с БТС и много пъти сме го казвали, не защото не искаме да сключим договор, а защото имаме сключен договор с  Туристическо дружество "Юндола“, което от своя страна има сключен договор с БТС да стопанисва хижата още от 2005 г. и да я преотдава. В техния договор има клауза, според която те могат да я преотдават  на трети лица, в случая това сме ние, сподели пред Фрог Миглена Пенева - представител на хижа “Христо Смирненски”.


"Ние имаме сключен договор с “Юндола”, единият път за 10 години, който е свършил и е сключен нов договор, който е с давност до 2027 г. ".


"Когато те излизат и казват, че нямаме договор с БТС, те не лъжат, но ние имаме друг договор, който е реален и е юридически издържан. БТС има право да приключи договора си с “Юндола”, но по него има едни три точки за неизпълнение, по които може да се прекрати договора и това става по съответния ред. След това “Юндола” трябва да прекратят отношение с нас и да ни издадат едномесечно предизвестие", каза още Пенева. 


Тези проблеми се решават в съда и със съответните правни процедури, не по този начин, подчерта тя.


"Не случайно голяма част от БТС се дистанцираха от позицията на председателя и поискаха оставката му,  защото не са действали по съответния законов ред". 


"В края на миналата година, вероятно под някакъв натиск, свекър ми е подписал договор с дъщерно дружество на БТС - "Експрестурист трейдинг" ЕООД, което реално не е БТС и според проверка на наши юристи не е собственик на имотите на БТС и няма право да отдава под наем собствеността му. Адвокатите ни казват, че по този договор не трябва да се извършват плащания, защото той не е законов и ние наистина не сме извършвали плащания.", обяснява Миглена Пенева.

 

"Не е вярно, че ние не сме искали да подписваме договор с БТС. Напротив, деня преди да ни изхвърлят отидохме на среща с БТС, на която присъстваше и юрист."


"Темата на разговор беше с кой трябва да сключим договор - с БТС или с “Юндола”. Отговорът на БТС беше, че след няколко дни ще ни издадът писмен отговор, но те дойдоха още на следващия ден, за да ни изхвърлят". 


Приватизация на хижата

 

През последните 20 година над 60 обекта, собственост на Българския туристически съюз (БТС), са откраднати и приватизирани. По тази схема за 33 години от БТС са откраднати и превърнати в частни резиденции и хотели над 300 обекта, каза Васил Николов, член на Управителния съвет (УС) на БТС в БТА днес.

 

Хората, които са стопанисвали подобни обекти, скриват договорите си с БТС, вадят си нотариален акт по давност и стават собственици. Това не е могло да стане без знание на членове на УС на БТС и на туристическите дружества, посочи Васил Николов.

 

В новите договори с хижарите има условие, че хората могат да ползват храната, която носят в раниците си, а не само да купуват такава от обекта. Договорите с хижарите се правят с решение на БТС, каза от своя страна Венцислав Венев.

 

"Този аргумент го извадиха днес, просто за да оправдаят собствените си действия.Схемата с приватизирането се случва ако хижата работи определен срок от време без договор", каза от своя страна Миглена Пенева. 


"Ние настояваме да си имаме договор и имаме такъв. Освен всичко друго нотариалния акт, който имат за хижата, лично го е изкарал моят свекър в тяхна полза. Той е платил всички необходими такси на съответните фирми, кадастъри и т.н.. Той е узаконил хижата като сграда в полза на БТС. Реално ако е искал да я открадне е щял да узакони в своя полза или в полза на “Юндола”. Той е помогнал да се изкарат всички тези документи и тази хижа да се узакони, защо ще го прави ако иска да я присвоява?, запита се тя.

 

Търговската дейност

 

 Нашата идея, като нов екип на БТС, е да направим нашите планини привлекателни, достъпни. Ще прекратим практиката обекти на БТС да се превръщат в хотели, мандри и кошари и в тях пребивават хора, които нямат нищо общо с туризма, подчерта председателят на БТС по време на пресконференцията в БТА.


Защо работи като ресторант и защо се развива търговска дейност като е хижа

 

Миглена Пенева обясни, че хижата няма как да не извършва търговска дейност.

Това е една огромна сграда, с големи разходи, които трябва да се плащат. Тя се намира на 1900м. надморска височина, постоянно е затрупана , има течове, имаше случай, в който буря ни отнесе покрива и ние няма как да не развиваме търговска дейност, тъй като разходите са огромни, подчерта тя.

 

Венцислав Венев заяви, че хижа "Христо Смирненски" ще стане национален център за спортове на открито.

 

БТС отговаря не само за маркировките в планината, но и за хижите. А хижите не могат да печелят, защото разходите за тях са много големи. Без подкрепата на държавата не можем да постигнем целите си, посочи той.

 

Под декларацията, с която членовете на УС на БТС се разграничиха от председателя са се подписали Пламен Петров, Ангел Рунташки, Румен Драганов, Георги Георгиев, Иван Ганчев, Марияна Венкова, Димитър Балтаджиев, Евгени Коев, Атанас Сивков, Красимир Статков, Карел Маринович, Георги Гацин, Зорница Радонова и Снежана Сутулова.

 

Те оттеглят подкрепата и доверието си от председателя на УС на БТС Венцислав Венев и настояват за неговата незабавна оставка, както и на всички лица от щатния апарат, отговорни и участвали в случилото се в хижа „Христо Смирненски“.

По думите им това искат и стотиците членове на БТС от цялата страна, които "непрекъснато звънят с възмущение и настояват за тяхното отстраняване". 

 

На 28.04 предстои заседание на УС на БТС, на което се очаква официално да бъде искана оставката на председателя Венцислав Венев.

 

Констанца Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4761 |25.04.2023 Сагата с хижа ”Христо Смирненски” се разплита. Членове на УС на БТС искат оставката на председателя Венев . 2| 2997 |22.04.2023 Сагата с изтичането на секретни документи: Тейшейра публикувал информация в ”Дискорд” още от февруари 2022 г . 5| 3313 |19.04.2023 Питбул уби стопанина си в столичния кв. “Христо Ботев” . 2| 3004 |23.03.2023 Сагата TikTok: Най-популярната социална мрежа или шпионски софтуер на Китай?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads