Реклама / Ads
0| 4217 |15.04.2022 НОВИНИ

Съюзникът Сърбия захапа Русия и Захарова: Москва подкрепяше всички санкции срещу Югославия

.
Мария Захарова
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова поиска от приятелите, които ”Русия винаги е подкрепяла”, да имат същия подход спрямо нея, но пренебрегна факта, че през 90-те години Руската федерация многократно подкрепи в Съвета за сигурност на ООН санкциите против Югославия, припомня белградският вестник ”Данас”.
 

Отказът на Сърбия да подкрепи санкциите срещу Русия, които ЕС и САЩ приеха в няколко пакета след нападението на Русия срещу Украйна, е един от най-важните политически въпроси, които поставят на изпитание и процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС, отбелязва вестникът.


Санкциите бяха и един от ключовите въпроси на неотдавнашната предизборна кампания и част от вече парламентарно представените партии, преди всичко Социалистическата партия на Сърбия, както и десните Демократическа партия на Сърбия, Двери и Заветници остро се противопоставят на санкциите, посочвайки, че Русия винаги е била защитник на Сърбия.


Безспорно е, че Руската федерация многократно осъждаше бомбардирането на СР Югославия, за последно през 2019 г. по повод 20-ата годишнина от бомбардировките на НАТО над СР Югославия.


По време на войните на територията на бивша Югославия и СР Югославия през последното десетилетие на 20 век Съветът за сигурност на ООН прие над 150 резолюции по повод разпадането на СФРЮ и войните, а десетина резолюции предвиждаха наказателни мерки против тогавашна СР Югославия.


Мария Захарова заяви неотдавна, че Русия разчита на последователна позиция на Сърбия спрямо Русия в рамките на международните организации. Отбелязваме изявленията на сръбски политици за натиска, оказван върху тях. Отбелязваме и изявленията на сръбската страна, че Русия им е приятел. Може би имаме различни виждания за приятелството. Ние винаги подкрепяме приятелите си в трудни моменти, каза тя.


Сърбия гласува за отстраняването на Русия от Съвета по правата на човека в ООН, но не подкрепи въвеждането на санкции срещу Москва.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2896 |13.04.2022 Вучич: Сърбия е вълк-единак, а Курти и Джуканович – мухи, чакащи плячка от хиените . 0| 3021 |12.04.2022 Албин Курти: Сърбия се въоръжава от страх, че ще остане сама, когато вече няма да може да седи на няколко стола . 0| 3766 |08.04.2022 Вучич се оправда за вота в ООН в полза на Русия: Изнудват Сърбия, не мен . 0| 3071 |06.04.2022 Вучич увери Путин, че Сърбия остава приятел на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads