Реклама / Ads
30| 30736 |22.12.2015 НОВИНИ

Само във Фрог: ДАНС влезе в БНТ, взе разследването за ваксините на Ахчиева

.
Агенти на ДАНС влязоха в БНТ днес и взеха неизлъченото журналистическо разследване за ваксините на журналистката Валя Ахчиева. Това е станало със специално писмо на шефа на родното ФБР Димитър Георгиев до Изпълнителния директор на телевизията Вяра Анкова, научи Фрог нюз от прокуратурата.
 
Тези действия са били направени по искане на Върховна касационна прокуратура, която започна да разплита истината за скандалните ваксини. Фрог нюз първи алармира, за това, че у нас са пристигнали като дарение от Турция 100 000 ваксини срещу хепатит В-„Еувакс”, в които има недопустимо голямо количество живак. Журналистката Валя Ахчиева направи разследване за начина, по който са внесени у нас други 100 000 дози от петвалентната ваксина „Пентаксим”, дошли също като дарение от Турция, заедно с „Еувакса”. Първата част от него беше излъчена по БНТ преди около месец. Служителите на ДАНС са взели днес втората част, която трябваше да бъде излъчена на 17 декември т. г. Тя касае вече износа на БЦЖ ваксини срещу туберкулоза от България за Турция, също дарение от МЗ на България към МЗ за Турция.

От БНТ се оправдаха, че „Открито” с Валя Ахчиева е било свалено заради друго предаване-"БНТ Такси в Европа", посветено на актуалната по същото време съдебна реформа и борбата с корупцията. От прокуратурата съобщиха, че журналистката веднага е подала сигнал до тях, с фактите, които е разкрила, за да защити петимата свидетели в разследването си. Те са служители в държавната фирма „Бул Био”, която е под шапката на здравното министерство. Те са свидетелствали за съставяне на неистински документ във фирмата. След като разследването не беше излъчено, хората попаднали в рискова ситуация. Във фирмата започнали да ги притискат и да ги заплашват, научи Фрог от прокуратурата. За да секне по-нататъшния натиск върху хората, Ахчиева подала сигнал до прокуратурата.

Зам.-главният прокурор Ася Петрова е предала случая на ВКП. Часове след подадения сигнал е образувана прокурорска преписка в „Първи отдел” на ВКП, който се занимава с корупция по високите етажи на властта. Наблюдаващият прокурор е разпоредил петимата свидетели от разследването да бъдат незабавно разпитани. Те вече са дали показания. Наредено е да се изискат и записите от БНТ, за да послужат за установяване на истината. Държавните обвинители са си поставили задача да разберат, дали има злоупотреба с власт в МЗ, след като под натиск, управителят на фирмата „Бул Био” д-р Димитров е бил принуден да подпише договор за дарение. Той се изразява в това, че „Бул Био” дава половин милион лева на МЗ за 5 млн. ваксини, които България дарява на Турция. Прокуратурата трябва да установи има ли документно престъпление съставяне на неистински документ, с който е вече е заминала една партида от ваксините за южната ни съседка, излагайки на риск новородените бебета там.

Както ви информирахме, Фрог алармира прокуратурата и ДАНС за вноса на скандалната ваксина „Еувакс” веднага след като публикува разследването си. По сигнала на медията ни във Върховна административна прокуратура веднага започна проверка. Вчера, обаче по преценка на ВКП, материалите по сигнала на Фрог, са били изискани и приобщени към останалите, касаещи петвалентната ваксина „Пентаксим” и тази срещу туберкулоза, станали предмет на разследването на Валя Ахчиева. Магистратите от ВКП са преценили, че материалите по вноса и износа на ваксините трябва да се обединят, за да се стигне до обективната истина.

Многократните опити на екипа ни да се доберем до здравния министър Петър Москов, за да го попитаме за ваксините, удариха на камък. Преди ден в сайта „Клуб Z” Москов реши да даде своята гледна точка чрез писмо. В него се казва, че скандалът с имунизациите е политическа атака, както и че ваксината "Еувакс" е безопасна и не е предназначена за имунизационния календар в България. Всички документи, с които разполагаме и публикувахме, сочат точно обратното. Фрог ще продължи да ви информира за разследването на прокуратурата за вноса и износа на ваксините.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5655 |22.12.2015 Психиатър пред Фрог: Под "народ", политиците разбират себе си . 9| 6749 |22.12.2015 Синът на шефа на ДАНС шофирал след употреба на канабис? . 13| 19187 |21.12.2015 Само във Фрог: Митрополит Антоний-секс острието на църквата ни . 6| 5664 |21.12.2015 Само във Фрог: МВР спира видеонаблюдението по гарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads