Реклама / Ads
3| 8721 |29.03.2018 НОВИНИ

Само във Фрог: Държавната агенция за бежанците се барикадира зад бумащина и бюрократични врътки

.
Апатия и униние втора година властват в ДАБ (Държавната агенция за бежанците). Уморена и изгубила интерес към работата, председателката на агенцията Петя Първанова е отдала на откуп оперативната дейност, с която се занимават самозванци и самодейци.
 
Служители и представители на НПО споделят очевидната некомпетентност на решението лицата, търсещи закрила, да бъдат хранени на кетъринг. За изграждането и оборудването на модерни кухни в центровете на агенцията бяха изразходвани десетки хиляди евро от средствата на  ВКБООН (Върховния комисариат на ООН за бежанците). През последните 3-4 години бяха назначени десетки кухненски работници, които се обучиха и започнаха да готвят вкусна храна. Така твърдят мнозина бежанци. Сега качественото кухненско обзавеждане ще бъде описано и заключено, докато остарее и бъде продадено на безценица.

„През деня неуморно изграждам,
през нощта без пощада руша...”,
бе написал големият наш поет Димчо Дебелянов, роден на 28 март. Преди сто години е усетил духа на българина, който все бърза да събори построеното с неистов труд, преди още да е ожънал плодовете му.

През януари бяха подготвени и подписани годишните оценки на служителите в ДАБ. За кой ли път активните и творчески мислещи хора са ощетени за сметка на послушните тарикати, които морни вода никога не са пили. Затова пък заплатите им са по-високи от заплащането на колегите.

Корупцията при даването на статути остава. Търсещи закрила сирийци признават, че дават в плик от няколко стотин до хиляди евро, за да се доберат до бленуваните документи. Преди 4 години тази порочна система бе снижена до минимум, но от две години насам се завръща като чумна епидемия. Странно как лица без биография и без документи получават статут, а будни граждани с позиция и с дейно участие в политическите процеси срещат отказ след отказ.

За да прикрие очевидната си некомпетентност, ръководството на агенцията се барикадира зад бумащина, бюрократични врътки и безсмислен труд. Увеличава се броят на справки и справчици за всяко действие на служителите. Като в казарма е усилен пропускателният режим, нарастват забележките и наказанията за минимално закъснение при идване на работа. Как служителят уплътнява работния си ден не е толкова важно. Важното е сутрин да пресече финалната линия преди 8.30 ч.

Приложено е и ноу-хау, взето от МВР: ротационен принцип на работа. Което може би е било полезно в МВР, но при бежанци и търсещи закрила не е изпробвано и засега носи негативни резултати. Ала дава простор за нови рационализации на слагачи, нагаждачи и мързелуващи „реформатори”.
С две думи, хубава работа, ама гербаджийска.  

Дългогодишен служител, подал молба за напускане, изпъшка: „Човек се разболява от некомпетентни началници и безмислени заповеди. Явно не бежанците имат нужда от психологическа помощ...”

Инж. Тихомир КРАВЧЕВ
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7606 |29.03.2018 Адв. Екимджиев за Фрог: Съдът в Люксембург може да спре новия антикорупционен закон . 3| 10564 |29.03.2018 Само във Фрог: ГДБОП разпитвали безследно изчезналия Константин за убийството на данъчния Иво Стаменов . 9| 8575 |27.03.2018 Лидерът на БОЕЦ пред Фрог: Сезирахме ЕК за несъбраните 16 милиарда ДДС, бг институциите мълчат . 0| 5279 |27.03.2018 Само 8% от учителите у нас са на възраст до 35 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads