Реклама / Ads
7| 12077 |07.12.2018 НОВИНИ

Само във Фрог: Над 30 служители от ДАБ избягаха като ужилени заради съмнителни обществени поръчки

.
Петя Първанова
Служители от Държавната агенция за бежанците масово бягат през последната година. Над 30 души са напуснали по собствено желание, притеснени, че може да бъдат подведени под наказателна отговорност заради съмнителни обществени поръчки и други нередности. Това разкриха пред Фрог нюз източници от ведомството.
 

Фрог единствен информира вчера, че премиерът Бойко Борисов вече е подписал уволнението на шефката на ДАБ Петя Първанова, но тя изчезнала. Според източниците ни тя е излязла в болнични. Най-учудващото е, че е делегирала всички свои правомощия на заместника си  Даниел Инджиев. Това досега никога не се е случвало, категорични са служителите.

 

Сред напусналите са четирима началници на звеното, което отговаря за провеждането на обществени поръчки и определя кои ще са спечелилите фирми. Нито един от тях не е поискал да поеме отговорността за случващото се. Тръгнал си е и друг важен фактор. Това е главният юрисконсулт на Агенцията. Неговият подпис също е задължителен под документите, свързани с обществените поръчки. „Шапка е хвърлил“ още и един от заместниците на Първанова.

 

Във ведомството се очертава и още един скандален проблем, за който упорито се мълчи. Според разчетите на институцията във всички центрове имало не повече от 300 мигранти. Предполага се, че цифрата е умишлено завишена, за да се оправдаят разходите, които се правят в Агенцията. Куриозното е, че в ДАБ в момента работят повече хора отколкото са настанените мигранти. Щатът е 400 човека.  Източниците ни разкриха, че центровете „Пъстрогор“ и „Баня“ са напълно празни. В същото време персоналът  работи на пълни обороти за „този дето клати гората“ и получава заплати. Нещо повече дават се и допълнително средства за охрана.

 

Има спусната задача да се намери работа за „послушните“ държавни служители в ДАБ, които са пенсионери и от 1 януари 2019 г. би трябвало да освободят местата си. „Уреждат ги с каквато ви хрумне работа, като например да следят ремонти и т. н. Това ще е като благодарност“, признаха възмутени чиновници от ведомството.

 

Точно преди една година медията ни разкри, че ДАБ се проверява за далавери от Агенцията за държавна финансова инспекция. Разкрихме информация за съмнителни личностни и финансови обвързаности. Още тогава, наши източници от вътре разказаха, че Агенцията наподобява врящ казан. „Ако на вас, като външни наблюдатели ви се струва страшно, за нас отвътре е ужасно“, допълниха те.

 

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 16496 |06.12.2018 . . 4| 10667 |06.12.2018 Адв. Марковски за Фрог: Протестът на съдиите по делото ”Иванчева” е протест срещу закона . 2| 6890 |05.12.2018 Специалист за Фрог: Дали оръжията са от „Арсенал“ се вижда от маркировката на производителя . 8| 6564 |05.12.2018 Данъчен адвокат: Несериозно е проверката на Горанов да трае само 20 дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads