Реклама / Ads
1| 10424 |18.08.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Главсека Лазаров проваля разбиването на „полицейския канал” през турската граница

.
Лазаров (вторият от ляво на дясно) позира със заловения хероин.
От няколко седмици държавата е в паника от наплива на имигранти, въпреки, че това се случва вече четвърто поредно лято и както винаги ние пак сме неподготвени. Прекарването на чужденците през нашите граници обаче няма как да стане без участието на полицаи и корупцията в самото МВР. Как се бори с това явление вътрешното министерство показва една любопитна случка от есента на 2014 г.
 
Тя се разиграва по време на поредната имигрантска криза същата година, когато по идея на тогавашния главев секретар на МВР Светлозар Лазаров на браздата са пратени 1000 командировани от страната полицаи, които с пръчки да пъдят чужденците от границата. Правителството на Пламен Орешарски пада и на негово място е назначен служебният кабинет на Георги Близнашки. 
В ранната есен ръководството на МВР получава информация, че на българо-турската граница има „пробив” и големи групи нелегални имигранти преминават редовно оттам. След анализ на събраните данни става ясно, че групите чужденци, водени от каналджии, минават основно в участъка между граничните пирамиди 308 и 309 в района на свиленградското село Щит.
Допълните данни показват, че имигрантите преминават главно при определени смени гранични полицаи, които „си затваряточите” срещу заплащане. Другата информация е, че оплакващите се непрекъснато от лошите условия на живот край браздата полицаи, също предпочитат този район, за да заработват допълнително средства като пускат имигранти през браздата.
С разпореждане на служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов е образувано дело за оперативна разработка срещу корумпираните служители. То се води в Гранична полиция и се наблюдава от главния секретар на МВРСветлозар Лазаров, смятан за приближен до модел КОЙ. Лазаров е висшата професионална фигура в МВР, такъв остава и при служебния кабинет и във второто правителство на Бойко Борисов.
По делото за оперативна разработка започва наблюдение на участъка между граничните пирамиди. Те разкриватпрелюбопитни неща как се в определени периоди от време граничарите или изключват системата за наблюдение на браздата или пренасочват термокамерите прекалено високо, за да могат отдолу да преминават имигранти без да бъдат засечени.
Външното наблюдение обаче засича у друго. На метри от граничната пирамида 309 в землището на село Щит двама души складират хероин в тайник в нивата си. Хероинът също и два от Турция. 
По разпореждане на главсека Лазаров цялата операция по разследване на корумпираните граничари се прекратява и се нарежда ареста на наркотрафикантите. Акцията е извършена на 11 ноември 2014 г. Задържани са Сребю Сребрев и сина му Михаил, а в нивата им до границата са намерени малко над 112 кг хероин. Следва светкавична пресконференция на Светлозар Лазаров, окръжния прокурор на Хасково и още една дузина полицейски началници и прокурори. Хвалбите са донебесата. Отрезвяването идва малко по-късно на 20 ноември 2014 г. Тогава Пловдивският апелативен съд пуска от арестаСребрю и синът му, защото „реализираната отправоохранителните органи акция е професионално неиздържана и са нужни значителни по обем допълнителни усилия от разследващата институция за установяване съпричастността на двамата към повдигнатото им обвинение”. Това отсичат съдиите. Те приемат, че събраните до момента преки и косвени доказателства, които да установят вината на двамата мъже са твърде недостатъчни, за да бъдат свързанисъставомерно с обвинението.
Казано по-просто двамата са арестувани прибързано преди да извадят дрогата от тайника
Акцията по задърженото им обаче проваля наблюдението над„полицейския канал” през границата и евентуалните арести на корумпирани полицаи. Операцията умишлено или не е провалена от Светлозар Лазаров, казват разследващи. 
Между другото дело срещу трафикантите Сребрю и Михаил няма вече две години и няма да има защото няма събрани достатъчно доказателства. А полицейският канал продължава да работи там, но вече под шапката на „софийски началник” с прозвището Схемата пратен преди две години да ръководи охраната на границата. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6800 |18.08.2016 Доц. Крупев за Фрог: Една болница в Австрия е с бюджет като на държавата Грузия . 0| 9931 |18.08.2016 Само във ФРОГ: МО хвърли 9 млн. на вятъра за ВПД ”Витоша” . 1| 4404 |17.08.2016 Самоотводи валят в БСП. И Стоилов се отказа от кандидат-президентската битка . 1| 5981 |17.08.2016 Проф. Танев за Фрог: 2 млн. лв. да се дават не за реклама, а за млади учени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads