Реклама / Ads
0| 5034 |16.11.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Купуваме дронове за половин миолон лева за бежанците

.
бежанци
Нова свръхмодерна дрон-система за ловене на бежанци закупува главна дирекция „Гранична полиция”, научи Фрогнюз. Устройството ще се използва ексклузивно за охрана на българо-турската граница, където е и най-сериозният бежански натиск върху страната.
 

Сумата на системата обаче е солена – около 470 000 лв. с ДДС. Срещу тази цена МВР ще получи дистанционно управляема летателна система (ДУЛС) заедно с транспортен модул (автомобил с висока проходимост).

 

„В състава на дистанционно управляема летателна система се включват - летателен модул (два или повече безпилотни летателни апарати с вертикално излитане и кацане, всеки от които с максимална излетна маса от 4 до 25 кг), електронно-оптична система за наблюдение за всеки летателен апарат и наземна контролна станция”, е записано в параметрите на обществената поръчка.

 

Какво ще представляват дроновете, които ще охраняват границата стана ясно в края на септември, когато по време на Пловдивския технологичен панаир бяха представени устройства, подобни на тези, които ще охраняват границата.

 

„Един от тези дронове е в състояние да покрива територия с дължина от 100 км, като на първо време 5-6 апарата са достатъчни, за да покрият цялата гранична бразда с Турция, която да бъде обхождана от летателните апарати на всеки 2 часа. Ако времето на обход се намали на 20 или 30 минути, ще са необходими обаче по-голям брой дронове“, разкри проф. Димо Зафиров от Институт за за космически изследвания към БАН. Той очаква в най-скоро време да бъде обявена обществена поръчка за охрана на границите с дронове. „Тази обществена поръчка ще отнеме около 5-6 месеца. Ако ситуацията е спешна и въпрос на дни, не е изключено да се премине на вариант за директно договаряне. Ние можем да реагираме мигновено, тъй като разполагаме с налични летателни апарати“, заяви тогава проф. Димо Зафиров, който е в ръководството на Българската дрон академия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5888 |16.11.2016 Само във Фрог: Тежки преговори в „Дондуков” 2 за служебен премиер . 1| 15965 |16.11.2016 Само във Фрог: Бомба в полицията, спешно променят щата в интерес на шефовете . 5| 5443 |16.11.2016 Василев: Не може държавата да работи само за пенсии . 3| 6839 |15.11.2016 Кр. Грудев за Фрог: Москов е най-вредният министър за пациентите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads