Реклама / Ads
5| 14750 |28.02.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: Пеевски продава марките на "Булгартабак" на „Бритиш американ табако”

.
„Булгартабак”, собственост на бизнесмена от ДПС Делян Пеевски, ще продаде лиценза за марките си Prestige, Victory, Е♥А, MM, GD, Global на дружеството BAT-„Бритиш американ табако”. Преговорите са на финален етап и до няколко седмици сделката ще бъде факт, научи Фрог нюз от браншовици.
 
Повечето от тези марки „Булгартабак” продава на родния пазар. Според запознати за Пеевски остава изгодният договор за пласиране на цигари в Близкия Изток и по специално в Дубай. От лятото на 2015 г. турски медии започнаха да пишат, позовавайки се на разследвания на правоохранителните органи, че голяма част от продукцията на „Булгартабак“ стига до черния пазар в Турция. Цигарите марка „Престиж“ и „М&М“ транзитират контрабандно за Иракски Кюрдистан, основно през Дубай.

Оттам влизат в Турция, където се реализират с огромна печалба. По пътя на контрабандата се правят отчисления за терористични организации като ПКК и Ислямска държава. За шеф на контрабандните канали се сочи лицето Салам Кадер Фарадж известен още като „Молла Омар“.

 

Според публикации в сайта „Бивол” името на Фарадж се появява като основен контрагент и представител на марките на Булгартабак за Близкия изток в официални документи от Ирак и София. Разкрита беше и фирмата, която Салам контролира и чрез която изкупува продукцията на Булгартабак – „Андалус Ал Шарк  Andalus Al Sharq General Trading регистрирана в Дубай е купила само за 2014 г. над 12 000 тона цигари от Булгартабак. При 0,75 грама тютюн за цигара това прави около 800 милиона кутии цигари.  Ако се сметне, че производствената цена на една кутия цигари е около 30 цента, а продажната цена на черно в Турция е 2 долара, то печалбата от реализацията на черния пазар на 800 милиона кутии достига внушителната сума от 1,3 млрд. долара само за 2014 г.

 

Въпреки многобройните публикации в турските медии родната прокуратура се  направи на сляпа и глуха и не образува разследване за тях.

Според публикация във вестник „Капитал” от март 2016 г.  дубайската офшорка TGI Middle East FZE на 18 март 2016 г. е изкупила дяловете на Делян Пеевски и Едуардо Миролио в „Булгартабак холдинг“. На практика това означава, че Пеевски е купил дяловете от себе си и от Миролио. Той контролира TGI Middle East FZE чрез доверения си човек Венцислав Чолаков, който е директор на фирмата в Дубай, а също така директор на „Булгартабак холдинг“ и на неговия собственик BT Invest – Австрия.

Според „Капитал” от сделката КОЙ е спечелил едни 9 млн. лева от препродажбата, които вече са с доказан чист произход.

Заради скандалите около „Булгартабак” Пеевски е решил да среже опашката, като продаде изгодно лиценза за своите марки цигари за България и се концентрира в износа за Дубай и Турция, коментират запознати.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3991 |28.02.2017 П. Симеонов за Фрог: Центристи ще наклонят везните към ГЕРБ или БСП . 0| 4414 |27.02.2017 Дете оставено само в детска градина скочи от прозорец . 2| 4318 |25.02.2017 САЩ пращат самолети F-35 за борба с ИДИЛ . 4| 12764 |24.02.2017 Само във Фрог: Икономическа полиция съгласува работата си с хотел ”Берлин”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads