Реклама / Ads
1| 5642 |08.08.2018 НОВИНИ

Само във Фрог: Подозират саботаж в разплитането на случая с починалата родилка в Плевен

.
Името на здравния зам.-министър Бойко Пенков бе използвано като „пешкир” за изцепките в Изпълнителна агенция „Медицински одит” покрай трагичният случай с починалата родилка в Плевен. Аагенцията сама се вкара в нов скандал за това, че изпрати като контрольор не кой и да е, а изпълняващият в момента директор Любомир Чипилски. Някои подозират в това опит за саботаж.
 

Някой би казал, че това само по себе си е добър ход, тъй като с разплитането на инцидента се е заел човек от системата на най-високо ниво. В действителност, обаче участието на Чипилски  компрометира проверката, а резултатите от нея няма да бъдат приети в съда, категорични са експерти пред Фрог. Това е така, защото има юридическо правило, а то е, че не може едно и също лице едновременно да извършва проверка, а след това да влезе в качеството на административно наказващ орган. Това означава, че Чипилски трябва да се самоконтролира, което според прависти е абсурдно. Оказва се, че директорът е разпоредил сам на себе си да извърши проверката в Плевен.

 

След като този факт бе публикуван в някои медии, от „Медицински одит” се оправдаха, че въпросното недоразумение е „съгласувано” със зам.-министър Бойко Пенков. Оправдават се, че в екипа, ангажиран с починалата родилка има и доктор-гинеколог. Излиза, че щом Пенков е дал зелена светлина, значи всичко е законно.

Ето какво споделиха пред екипа ни служител на агенцията:

 

Абсурдите следват един след друг. Административно-наказващия орган, по конкретния случай явно се е почуствал и като редови контрольор. Издава заповед на себе си да извърши проверка и да си докладва. Какво ли би се случило, ако не изпълни собствената си заповед? Може би ще си иска обяснения, ще си ги даде, няма да си ги уважи и ще се самонакаже. Това е смешно.

 

Има и още: Като административно-наказващ орган, д-р Чипилски действа като първоинстанционен съд и би трябвало да изслуша пренията между актосъставител и нарушител, т.е. той ще изслушва себе си, което е логически и правен абсурд. Сега, най -вероятно ще се наложи да си направи отвод като директор, та поне привидно да бъде спазени принципите за законосъобразност, непредубеденост и обективност в контролните производства на агенцията.

 

Но от тук следва новия абсурд – директорите вече ще станат трима – един отстранен, който тайно ходи на работа, един определен от нея заместник и трети, който ще се наложи да встъпи тъй като другият се е вживял в роля на контрольор и директор на дирекция. Доста объркана ситуация. Това производство не е никакво производство, на някой му се е ходило на екскурзия, умишлен саботаж, не ще издържи в съд или вътрешно-административна проверка, смехотворна ситуация. Не е изключено да става дума и за умишлен саботаж.

 

Припомняме ви, че след серия разкрития на Фрог за прикрити случаи на смърт от „Медицински одит”, прокуратурата започна проверка. Шефката на ведомството Златица Петрова бе отстранена временно от работа. В същото време нейни подчинени ни сигнализираха, че тя продължава да ходи в кабинета си. Прокуратурата продължава с разпити на свидетели. Държавното обвинение нищи поне 10 прикрити смъртни случай на пациенти от цяла България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 24555 |08.08.2018 Октай пред Фрог: Пеевски осветли парите от посредническата си роля на задкулисието . 2| 3960 |08.08.2018 Съдът на ЕС: Снимките в интернет се използват само с разрешение . 2| 7866 |07.08.2018 Д-р Холевич за Фрог: За управляващите парите стоят над хората с увреждания . 10| 9052 |07.08.2018 Само във Фрог: Слух връща Лиляна Павлова начело на регионалното министерство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads