Реклама / Ads
2| 4055 |09.01.2024 НОВИНИ

Само във Фрог: Съдът отмени наказанията от министър К. Стоянов на бивши шефове на ОДМВР-Пловдив

.
Васил Костадинов, Радослав Начев и адв. Кристиан Гьошев
Два състава на Административен съд - Пловдив са отменили заповедите на вътрешния министър Калин Стоянов, с които на старши комисар Васил Костадинов и комисар Радослав Начев, съответно бивши директор и заместник-директор на Областната дирекция към Министерството на вътрешните работи - Пловдив, са наложени дисциплинарния наказания "мъмрене" за срок от един месец.
 

Наказанията бяха наложени след извършени проверки в пловдивска дискотека и осъществяване на множество лични обиски на лица. По случая се вдигна и медиен шум от страна на собствениците на нощните клубовете и свързани с тях лица. Според отменените вече заповеди, двамата служители са утвърдили и съгласували секретен План за специализирана полицейска операция /СПО/, без да се съобразят с реквизитите на заповед на Главния Секретар на МВР от 2016 г. Съдът отбелязва, по отношение на Васил Костадинов, че въпросният план за СПО съдържа въпросните реквизити, като те са наименовани по различен начин. Съдебният състав констатира също, че Костадинов е следвало да бъде и изслушан от министъра, а не само да бъдат приети писмените му обяснения и възражения. По отношение на Радослав Начев, Съдът констатира, че той въобще е нямал задължения да съгласува Плана за СПО, поради което не може да му се търси дисциплинарна отговорност.


Потърсихме за коментар адвокатът на двамата наказани Кристиан Гьошев от Адвокатска колегия - Пловдив, специализирал се в трудови и административни дела, който заяви: "Тези наказания бяха заради вдигналия се медиен шум и логичния изход беше тяхната "катастрофа" в Съда. Интересно е да се посочи, че извършилите проверката служители на МВР ясно са написали в своите доклади и констативни протоколи, че законнотта на един личен обиск зависи от полицая, който го извършва и евентуана незаконност на обиска не може да се предотврати с предварително планиране. Това всъщност дава и решение на казуса. Постигна се справедливост. И Начев, и Костадинов са дългогодишни служители на МВР, които са нямали налагани наказания към момента на налагане на това, което вече е отменено. Жалко е, че за успокояване на обществеността се предприемат такива незаконни действия, които са в противоречие с правовия ред, заяви адв.Гьошев.


След тези наказания комисар Радослав Начев е спечелил конкурс за началник сектор на "Специализирани тактически действия" т.нар. "качулки" и вече изпълнява тази длъжност, а Васил Костадинов бе преместен в звеното за подпомагане министъра на вътрешните работи, след което дисциплинарно уволнен, като към настоящия момент делото му е висящо пред Съда.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3837 |09.01.2024 Удължават срока за кандидатстване за саниране . 0| 3748 |09.01.2024 ГДБОП предупреди за фалшиви имейли за разследвания с педофилия . 0| 4620 |09.01.2024 Ново увеличение на осигурителния доход за новите пенсии . 4| 4060 |09.01.2024 Стана ясен новият френски министър-председател, вижте кой е той

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads