Реклама / Ads
15| 5325 |17.11.2023 НОВИНИ

Стоянов не бил нито на кръчма, нито на дискотека.  Не бил на кино, за да се забавлява

.
Не следва да ръководя действията със служителите на терен, но съм бил във връзка с шефа на СДВР и главният секретар на МВР. Снощи не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека. МВР е консултант на филм за телефонни измами, който ще тръгне скоро по кината. Присъствах в работен порядък, не да се забавлявам. Не съм бил с изключен телефон - бях в непрекъсната комуникация с главсека на МВР и шефа на СДВР. Ако подам оставка, предавам всички служители на терен и първа линия. Не смята, че министърът на вътрешните работи трябва да е изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС.
 

Това заяви пред медиите на брифинг вътрешния министър Калин Стоянов.

 

По думите му целта на феновете била да окървавят протеста.

 

Съгласно закона на МВР оперативното ръководство е поверено на главсека и затова министърът не е бил на място, обясни няколко пъти вътрешният министър.

 

Той коментира и решението на премиера акад. Николай Денков да уволни зам.-министъра на МВР Стоян Темелакиев. 

 

“Не мога да си обясня това уволнение. Политическото ръководство по закон няма право да извършва оперативното ръководство на терен”, заяви Стоянов.


В отговор на въпрос защо не е присъствал на заседанието на МВР Стоянов посочи - бил е на изслушване в парламентарна комисия по въпросите за Шенген. 

 

“После се срещнах със седемте директори на граничните подразделения в страната, за да обсъдим миграционната обстановка”, посочи още вътрешният министър.

 

Служителите, които са превишили правата си ще бъдат наказани дисциплинарно и ще понесат личната си вина, стана ясно още от брифинга. Стоянов посочи, че шефът на СДВР подробно е обяснил какви са били причините полицията да нахлуе в заведение в Спортната палата и да бие хора. По думите му вътре е влязла група от агитките. Министърът е разпоредил проверка, която ще бъде извършена в спешен порядък. 

 

Извини се от името на МВР на мирно протестиращите, пострадали при потушаване на безредиците.

 

"Нееднократно в предходните дни беше заявено от страна на организаторите, че искат мирен протест, проведени бяха множество срещи и това беше потвърдено. Заради категоричните им заявки, че искат мирно да изразят позицията си спрямо БФС и за да не се всява паника заявих, че не очаквам провокации, но бяхме подготвени за всякакви действия. Имаше 1600 полицаи в центъра на града", допълни Стоянов.

 

По думите на министъра провокаторите са се появили по-късно.

 


 

Какво се случи снощи

 

Футболни запалянковци от всички клубове поискаха оставката на Боби Михайлов и останалите в БФС заради скандалното управление на любимия спорт през последните 18 години. 

 

Чашата преля заради решението на БФС да премести мача между България и Унгария от София в Пловдив заради намеренията на агитките да протестират от трибуните. БФС се опита да си измие ръцете и със СДВР, които отрекоха да са казвали, че мачът не може да се проведе с публика и ще има проблеми при неговото охраняване. Топката беше прехвърлена и на УЕФА. ФрогНюз вече писа, че не е съвсем ясно дали именно БФС не са инициирали преместването на мача с подвеждаща информация към Съюза на европейските футболни асоциации. От УЕФА отказаха да коментират, а в статия на агенция “Асошиейтед прес” от снощи четем: 

 

“Опасявайки се от нови безредици срещу ръководството му, миналата седмица Борислав Михайлов поиска от УЕФА, ръководния орган на европейския футбол, да нареди мачът да се играе при закрити врати поради изключителни обстоятелства. Феновете казаха, че ходът на съюза е "безпрецедентен“, тъй като няма друг случай в историята на футбола, когато футболен съюз доброволно е поискал да бъде домакин на футболен мач без фенове”.

 

Протестът обаче се състоя. Градусът на напрежението се покачи допълнително, след като полицията се опита да разпръсне запалянковците с водни оръдия. От агитките хвърчаха пластмасови и стъклени бутилки, мятаха се бомбички. Беше подпален и бус. В сърцето на София са причинени сериозни материални щети. Появиха се съобщения за сериозно пострадали хора. Задържаните са десетки. 

 

Политическите реакции

 

Още снощи се появиха първите реакции на местната власт в София. Кметът Васил Терзиев реагира остро на случилото се, осъди вандалските прояви и поиска организаторите на протестите да платят за огромните щети. Опонентите му - Антон Хекимян и Георги Георгиев от ГЕРБ веднага му потърсиха сметка защо е позволил провеждането на този протест и го обвиниха в безотговорност. 

 

Бойко Борисов от ГЕРБ поиска незабавно оставката на Борислав Михайлов като шеф на БФС, а от ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради полицейското насилие снощи. Появиха се кадри от заведение в Спортната палата, на което се вижда как униформени с каски бият мирни граждани. Малко по-късно премиерът уволни заместникът му от поста.

 

Хронологията на снощния протест може да проследите тук.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2734 |17.11.2023 Отново спря хуманитарната помощ за Газа . 2| 3014 |17.11.2023 Президентът на Австрия иска страната да пусне България в Шенген . 4| 3215 |17.11.2023 Ивайло Цветков - Нойзи хванат да кара с над 2 промила алкохол . 2| 3637 |17.11.2023 Камерите на тол системата вече снимат и за превишена скорост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads