Реклама / Ads
0| 4574 |26.09.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: ”Терористът” Иван Захариев не знае бъкел арабски

.
Арестуваният от ДАНС и спецпрокуратурата ”терорист” с българско и австралийско гражданство Иван, Джон,Захариев не знае нито български език, нито арабски. Това разказа пред Фрог нюз служебният му адвокат Светослав Цончев.
 
Това силно противоречи на доказателствата, събрани от спецслужбите и прокуратурата и представени пред спецсъда на 22 септември по време на гледането на мярката за неотклонение на Захариев.Според тях Иван-Джон, който е с баща българин и майка виетнамка, от няколко месеца в България се подготвял, за да се включи в редиците на терористичната групировка „Ислямска държава” на територията на Сирия. Разследването е започнало по сигнал на ДАНС. В продължение на няколко месеца са събирани доказателства, като са използвани и специални разузнавателни средства. Установено е, че той е контактувал чрез интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям. Мъжът е пътувал веднъж до Сирия и започнал да се самоподготвя за включване в редиците на „Ислямска държава“, като се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия – пистолети и автомати, по стрелбища в столицата и страната. Показания затова дали инструкторите по стрелба на Захариев от стрелбището на столичния клуб "Левски" до стадион "Георги Аспарухов" и стрелковия клуб в село Войводино, Пловдивско. Според тях Иван-Джон твърдял, че стреля по мишени, но си представя живи хора. На какъв език са говорили инструкторите и "терористът", след като той не знае български остава малко неясно. Другото важно доказателство е намерената в квартирата му в кв. "Хаджи Димитър" религиозна ислямска литература. "Има няколко иззети религиозни книги, но според него не става дума за радикален ислям. Но вече една седмица никой не е правил превод на тези книги. Той не знае арабски.Как го свързват с тях не знам", коментира адвокат Цончев. Според адвокат Цончев него става дума за престараване на службите в случая. Навързани били думите от стрелбището, контактите му във Фейсбук и това, че е бил разпитван веднъж от австралийските специални служби. Защитникът ще поиска от Специализирания апелативен наказателен съд да бъде направена психиатрична експертиза на Иван Захариев.Сутринта баща му каза пред Би Ти Ви, че Захариев има психично заболяване. Има данни за лека форма на аутизъм като и въз основа на това е получавал някаква инвалидна пенсия в Австралия, но независимо от това е имал много добри оценки в училище особено в областта на историята и религиите, допълни адвокат Цончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8042 |26.09.2016 К. Парамов пред Фрог: На път сме да станем Европейски Еквадор или Балканска Колумбия . 1| 5563 |26.09.2016 Ризински за Фрог: Активно мероприятие със сръбска следа е деянието на Миленко . 0| 4810 |26.09.2016 Само във Фрог: Турските ваксини разцепиха екипа на Москов . 6| 12581 |25.09.2016 Само във Фрог: Министър Ненчев - частен лайф със служебен джип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads