Реклама / Ads
2| 3425 |04.02.2022 НОВИНИ

Сандов иска да спре енергийните помощи за въглища

.
Борислав Сандов Източник: БГНЕС
Социално слабите граждани, които получават енергийни помощи, да не могат да купуват въглища с тях. Такава мярка предлага вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, съобщиха от от пресцентъра на екоминистерството.
 

По думите му енергийните помощи не могат и няма да отпаднат, защото в страната има домакинства, които се нуждаят от тях. Те обаче трябва да се трансформират, например като част от сметката за електричество или като възможност за закупуване на биомаса, която има ниски нива на емисии с фини прахови частици.

 

Вицепремиерът прави тези уточнения заради думи, казани от него в парламентарния контрол на 28 януари, когато посочи, че се обмисля такава мярка, но тогава Сандов посочи, че трябва да спре подпомагането и за хора купуващи си и дърва с тези средства.

 

 „Ако досега добавяхме малко повече подпомагане всяка година, можехме още преди пет години да сме решили проблема, като сме направили дома на това домакинство енергийно по-ефективен, така че то да може да покрива с по-малко разходи своята сметка за отопление през зимата“, казва още министърът и подчертава, че са необходими промени в начина ни на живот, включително и в начина на отопление.

 

„И даже не толкова заради очакваното негативно решение на Съда на Европейския съюз срещу страната ни за непостигнати норми за качество на въздуха, а защото е по-полезно за всички нас да живеем в надеждна и чиста околна среда, която ще ни направи по-здрави хора“, посочва Сандов.

 

За настоящия отоплителен сезон енергийна помощ са получили 261 хиляди лица. Нейният размер е 523 лв., който е с 6.8% повече от този през миналата зима.

 

Допълнително, с решение на служебното правителство от ноември, беше отпусната еднократна финансова помощ в размер на 300 лв. на лица и семейства, които са в риск и имат необходимост от подпомагане. С тази еднократна финансова подкрепа са били подпомогнати 27 349 лица.

 

Хората получили средствата могат да закупят с тях дърва, въглища или да си платят сметките за ток.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 13269 |04.02.2022 Искаме правова държава, но предлагат само мутренска и цар-кирова . 9| 4628 |03.02.2022 По-бърз и спретнат влак от София до Варна и Бургас през май, обеща Събев . 19| 3004 |03.02.2022 Столтенберг: Русия прати в Беларус 30 000 войници, „Искандер“ и С-400 . 14| 3787 |02.02.2022 Атанас Атанасов поиска подкрепа за нов мандат като председател на ДСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads