Реклама / Ads
8| 3060 |14.12.2021 НОВИНИ

Съратник на Навални: $60 млрд. годишно изтичат от Русия, част от тях към България

.
Леонид Волков Източник: БГНЕС
Леонид Волков - близкият съратник и дясна ръка на руския опозиционер Алексей Навални, твърди, че от Русия изтичат около 60 млрд. долара годишно, като основно се вливат в европейската икономика.
 

Той и Дария Навалная - дъщерята на Навални, говориха в Европейския парламент в Страсбург пред комисиите по външна работи и по развитие и Подкомисията по човешки права.

 

"България не е основната дестинация за руските пари, но толкова много от тях изтичат в Европа, че съществена част от тях влизат и в България. Износът на капитал от Русия по официални данни е около 60 млрд. долара годишно - огромни пари, които основно се вливат в европейската икономика. Това че в България на Слънчев бряг цели села, комплекси и вили са изкупени от руски чиновници е факт. Ние сме ги откривали неведнъж при нашите разследвания", каза Леонид Волков, цитиран от БНР.

 

Той определи това като "износ на корупция".

 

"Трябва да е ясно, че износът на корупция не се случва просто така. Когато руските чиновници си купуват някоя страхотна вила, след това започват да се месят в местната политика, опитват се да купят местния съдия, полицай или депутат. Защото той е свикнал да работи така и не иска да му се задават излишни въпроси за произхода на средствата му", предупреди руският опозиционер.

 

По думите му трудно е да не се забележи, че руски олигарси и правителствени чиновници изкупуват имоти в България. "Това, че в Слънчев бряг цели селища, цели кондоминиуми са изкупени от руски чиновници, сме го разкривали неведнъж при нашите разследвания", посочи Волков.

 

На въпрос как си обяснява липсата на интерес у българските политици и българите като цяло към руската опозиция и специално към намиращия се в затвора Алексей Навални той отговори:

 

"Възможно е българското общество да не разбира степента на заплахата. Но дори само ако си припомним историята с отравянето с "Новичок" на Емилиян Гебрев, то България е една от трите страни, пострадали от това, заедно с Русия и Великобритания."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3393 |09.12.2021 Мъж съди НАП за 1 млрд. лева . 2| 3442 |30.11.2021 Доц. Григор Сарийски: Лошото на държавните пари е, че те свършват. Ще вземем кредит от 4 млрд. . 1| 2896 |18.11.2021 Атанас Пеканов: България очаква 11 млрд. евро за кохезионна политика . 13| 4775 |31.10.2021 Асен Василев не се отказва от дебат с Борисов за кражбата на 8 млрд. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads