Реклама / Ads
0| 3725 |21.07.2022 НОВИНИ

САЩ дава на България милиони за отбрана, очертава заплахите в Черноморския регион

.
Съединените щати планират да увеличат военната помощ за страните от Черноморския регион, по-специално за България, Украйна, Румъния и Грузия. НАТО се ангажира да увеличи присъствието си в региона, по-специално в рамките на четирите нови бойни групи в Румъния, България, Унгария и Словакия. САЩ ще подкрепят черноморските държави в усилията за предотвратяване на корупцията, както и ще увеличат подкрепата за инициативата на държавите от Централна и Източна Европа ”Три морета”.
 

Това предвижда Законопроект за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион, част от бъдещ Закон за сигурността на Черно море, представен на Сената и Камарата на представителите на САЩ, където предстои да бъде приет.


Сред констатациите, които Конгресът прави, се открояват няколко.


Според тях Черноморският регион е от решаващо значение за националната сигурност на шест държави: Украйна, Грузия, Молдова, Румъния, България и Турция. Черноморският регион е зона на нарастващо напрежение и конфликти на източната граница на Европейския съюз и НАТО след инвазиите на президента Владимир Путин в Украйна през 2014 г. и 2022 г. След незаконния опит за анексиране на украинския регион Крим през 2014 г. Руската федерация е укрепила Черноморския флот, за да увеличи присъствието си в региона, и заплашва свободата на корабоплаването. Русия дестабилизира региона чрез кампании за зловредно влияние. След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. единството между държавите от Черноморския регион се е засилило, особено между държавите-членки на НАТО Румъния, България и Турция. Русия използва Черноморския регион, за да извършва военни учения, с които заплашва териториалния суверенитет на Украйна и убива невинни цивилни граждани. Русия има дълга история на използване на позицията си в Черно море и Крим, за да заплашва съюзниците на НАТО. Присъствието на Съединените щати в Черно море е намаляло след анексирането на Крим от Русия поради липсата на налични кораби и ресурси и липсата на ясно определена регионална стратегия.


Основното заключение е, че Русия се опитва да се възползва от понякога различаващите се приоритети на членовете на НАТО в региона, за да предяви експанзионистични претенции.


Като цяло непровокираната война на Руската федерация срещу Украйна е подчертала значението на Черноморския регион за интересите на националната сигурност на Съединените щати, подчертава законопроектът. Действията на Русия в и около Черно море са нарушили достъпа до енергийни ресурси в цяла Европа.


„По-специално, на 27 април 2022 г. "Газпром" спря доставките на природен газ за Полша и България, след като двете държави отказаха да се съобразят с руското постановление от 31 март 2022 г. всички плащания да се извършват в рубли, в нарушение на условията на договорите им с "Газпром", се казва в текста.


Относно Турция, констатациите са, че тя се противопоставя на опитите за промяна на тълкуването на Конвенцията от Монтрьо, за да не отслаби позициите си в региона.


Китай също се очертава като заплаха за Черноморския регион.


„Принудителната икономическа политика на Китайската народна република (КНР) също застрашава икономическата стабилност на Черноморския регион“, твърди още документът.


Конгресът смята, че е в интерес на Съединените щати е да предотвратят разпространението на по-нататъшен въоръжен конфликт в Европа, като признаят Черноморския регион за арена на руската агресия, а крайбрежните членове на Черно море са от решаващо значение за противодействие на агресията на руското правителство и за поддържане на колективната сигурност на Алианса на НАТО. Съединените щати следва да продължат да работят в рамките на НАТО за разработване на дългосрочна стратегия за повишаване на сигурността и установяване на постоянно и устойчиво присъствие в източния фланг.


Препоръчва се също и възстановяване на доверието и двустранните отношения с Турция, която е „ключов съюзник в Черноморския регион и опора срещу Иран“.


С държавите в Черноморския регион трябва да се работи за подобряване на комуникацията и обмена на разузнавателна информация и увеличаване на способностите за киберзащита.


„Съединените щати следва да подкрепят инициативата, предприета от държавите от Централна и Източна Европа, за постигане на напредък по Фонда за инициативата "Три морета" с цел укрепване на свързаността на транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море“, се твърди в текста за препоръките от страна на Конгреса.


Противодействието на принудителните икономически стремежи на КНР остава важен политически императив с цел по-нататъшно интегриране на черноморските държави в западните икономики и подобряване на регионалната стабилност.


Сред основните приоритети са военна помощ, включително инфраструктура в подкрепа на засиленото разгръщане и логистиката на доставките в региона; икономическа помощ, включително подкрепа за кризата с продоволствената сигурност; противодействие на руската дезинформация и пропаганда в Черноморския регион; енергийна диверсификация и интегриране на регионалните пазари и доставки; увеличаване на двустранната търговия и инвестициите на САЩ в региона; увеличаване на достъпа до световните капиталови пазари; укрепване на усилията за върховенство на закона и борба с корупцията; оценка на ангажираността на НАТО в региона, по-специално тази в рамките на четирите нови бойни групи в Румъния, България, Унгария и Словакия.


Сред заложените бъдещи политики на САЩ относно региона са установяване на постоянно, устойчиво присъствие в източния фланг и укрепване на демократичната устойчивост на съюзниците там, увеличаване на инвестициите в страните от Черноморския регион, САЩ ще подкрепят черноморските държави в усилията за предотвратяване на корупцията, както и инициативата на държавите от Централна и Източна Европа "Три морета".


Сред основните стратегии за сигурност и развитие на Черно море е тази за увеличаване на военната помощ за страните от Черноморския регион, по-специално за Украйна, Румъния, България и Грузия.


Обмисля се и създаването на съвместен, многонационален щаб на Черно море, който да отговаря за планирането, готовността, ученията и координацията на всички военни дейности в региона.

Ще се работи и за по-голяма свобода на корабоплаването, предимно с Турция, Украйна, Румъния и България, за да се даде възможност за по-голяма сигурност и икономически достъп до Черно море.


Ще бъдат изпращани представители на високо равнище на Държавния департамент или на други партньорски агенции в Черноморския регион не по-рядко от два пъти годишно, както и на основните регионални форуми за инфраструктурна и енергийна сигурност, между които срещата на високо равнище по инициативата "Три морета", пише БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2745 |21.07.2022 Технически проблем временно спря издаването на документи за самоличност . 0| 2926 |21.07.2022 България да иска компенсация от “Газпром” за спрените доставки зове Мартин Димитров . 0| 3162 |21.07.2022 Финал на първи кръг от преговорите: БСП сяда на масата с “Демократична България” . 0| 3476 |20.07.2022 ДБ: Неизвестна фирма продава билетите в столичния градски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads