Реклама / Ads
22| 12983 |04.11.2023 НОВИНИ

ЕС и САЩ говорят деликатно с Киев за мир с Русия

.
Деликатни разговори с Украйна са започнали американски и европейски служители, за да разберат какви са необходимите стъпки за началото на евентуални мирни преговори с Русия, твърдят настоящи и бивши високопоставени служители във Вашингтон пред NBC News.
 

Въпросът с мирните преговори между Киев и Москва наистина е чувствителен - и двете държави поставят условия за сядане на масата, но в тях няма допирни точки. Сега разговорите са включвали много широки очертания за това от какво може да се откаже Украйна, за да се постигне някакво споразумение. 


Войната в Украйна навлиза в патова ситуация. Войниците на фронта ще се бият в условия на зима за втора поредна година. Нито една от страните не прави големи крачки на бойното поле. Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, също говори за безизходицата на фронта.


Настоящите разговори започнаха на фона на опасенията на съюзниците на Киев, че войната е в задънена улица. Представители на администрацията на американския президент Джо Байдън се опасяват, че Украйна изчерпва силите си, а Русия привидно има безкрайни доставки.


Ако украинските въоръжени сили не постигнат успехи до края на 2023 г. или началото на 2024 г., натискът за започване на мирни преговори, може да стане по-интензивен, посочват от NBC. 


Освен това съюзниците са обезпокоени от проблемите на Украйна с набирането на нови попълнения в армията и от войната на Израел с "Хамас", заради която случващото се в Украйна получава по-малко внимание.


В същото време Белият дом вече не вижда доказателства, че Владимир Путин е готов за мирни преговори, твърдят източниците на NBC. Западни служители казват, че Путин все още вярва, че може да "изчака Запада“ или да продължи да се бие, докато САЩ и техните съюзници не загубят вътрешна подкрепа за финансиране на Украйна. Обществените настроения за подпомагане на Украйна също започват да се смекчават в Европа.


Като стимул за Зеленски да обмисли преговори, НАТО може да предложи на Киев някои гаранции за сигурност, дори без Украйна официално да стане част от алианса, казаха официални лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6802 |04.11.2023 Защо ЦИК не иска да се проверят недействителните бюлетини? . 33| 14951 |04.11.2023 Иван Ланджев и българското селфи: Какви сме, защо сме такива, какво е бъдещето ни? . 11| 5273 |04.11.2023 Няма връщане назад с е-рецептите. Какво се промени за 3 седмици? . 13| 17156 |04.11.2023 Отпада БДС за киселото мляко. Как да познаем дали е истинско?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads