Реклама / Ads
1| 10177 |24.08.2024 НОВИНИ

САЩ изпратиха в Европа самолет-разузнавач, наблюдава Беларус

.
САЩ изпратиха в Европа самолет за разузнаване, за да следи дейността на Русия, пише Newsweek.
 

Съобщава се, че по данни на Flightradar24 самолетът RC-135U на ВВС на САЩ, известен като Combat Sent, се е приземил в британската военновъздушна база Милденхол в Източна Англия в неделя и вече е летял в продължение на часове в Балтийския регион, граничещ с Русия и Беларус.







Отбелязва се, че самолетът е предназначен за разузнаване и може да открива и идентифицира чужди военни наземни, морски и въздушни радарни сигнали.

 

"Разузнавателните данни, събрани от Combat Sent, помагат за определяне на подробните характеристики и възможности на чуждестранните военни радари, което позволява разработването на техники за избягване и оборудване, способно да открива, предупреждава или унищожава вражески системи", се казва в статията.

 

Самолетът е прелетял през въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония и е достигнал бреговете на Финския залив. След това преминава северозападно от Беларус и северно от Калининград, преди да се върне в Милденхол.

 
Не е известна обаче целта на полета и дали получената информация ще бъде предадена на други държави.

 

По-рано беше съобщено, че НАТО планира да разположи във Финландия бронирана бригада от около 4000-5000 войници, които да защитават страната.







Освен това Литва започна изграждането на база за германски войски на 20 км от границата с Беларус като част от мерките на НАТО за укрепване на границите. В базата ще бъдат настанени до 4000 боеспособни германски войници.

 

Германия се ангажира да разположи войски в Литва, която граничи с Русия, миналата година. Германският министър на отбраната Борис Писториус сравни решението с изпращането на съюзнически сили в Западна Германия по време на Студената война за защита на Западна Европа в случай на съветско нападение.

 

Припомняме, че финландският парламент одобри споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със Съединените щати, което беше подписано през декември 2023 г.

 

Споразумението отваря 15 финландски военни съоръжения за потенциална употреба от Съединените щати. Финландия стана член на НАТО през 2023 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2276 |24.08.2024 Йотова: Президентът няма да подпише указ, ако Главчев предложи Калин Стоянов за министър . 22| 4111 |24.08.2024 Радев днес "се прекланя" пред руския "братски" народ. А вчера каза ли нещо за жертвите на тоталитарните режими? . 2| 2286 |24.08.2024 Български учени с ключово откритие: Може да позволи да се разработят нови лекарства за онколечение . 16| 9002 |24.08.2024 Путин се прави на Ной: Добре дошли в руския ковчег. Защо опашките за преселване в Русия се оказаха блъф?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads