Реклама / Ads
22| 3291 |01.05.2021 НОВИНИ

САЩ и НАТО започват окончателното изтегляне на силите си от Афганистан

.
Последната фаза на 20-годишното присъствие на американски войски в Афганистан официално започна днесmс изтеглянето на последните войски на САЩ и НАТО до края на лятото.
 

Американският президентът Джо Байдън бе определил 1 май като официален старт на изтеглянето на останалите сили – около 2 500-3 500 американски войници и около 7 000 войници от НАТО.

 

Според прогнози САЩ са похарчили над 2 трилиона долара в Афганистан през последните две десетилетия, според проекта "Разходи за война" на Университета Браун, който документира скритите разходи за американските военни действия.

 

Служители на министерството на отбраната и дипломати заявиха пред Асошиейтед прес, че през последната година изтеглянето включва закриване на по-малки бази. По думите им, откакто Байдън обяви края на лятото за краен срок за оттегляне, само около 60 военнослужещи са напуснали страната.

 

В съобщението си за оттеглянето на силите миналия месец Байдън каза, че първоначалната мисия е изпълнена преди десетилетие, когато бин Ладен е бил убит. Оттогава "Ал Кайда" е деградирала, докато терористичната заплаха се е превърнала в глобален феномен, който не може да бъде овладян чрез присъствието на хиляди войници в една държава, допълни той.

 

Досега САЩ и НАТО не са получили обещания от талибаните, че няма да атакуват войски по време на изтеглянето. В отговор на въпроси на АП говорителят на талибаните Сухаил Шахин каза, че ръководството на талибаните все още обмисля стратегията си.

 

Въстаническата група продължава да обвинява Вашингтон, че е нарушил сделката, която е подписана с предшественика на Байдън преди повече от година. В това споразумение САЩ заявиха, че ще изведат всички войски от страната до 1 май.

 

В изявление в събота говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че изтичането на крайния срок за пълно оттегляне 1 май „отваря пътя за муджахидините да предприемат всяко противодействие, което сметнат за подходящо срещу окупационните сили“.

 

Въпреки това той каза, че войниците на бойното поле ще чакат решение от ръководството, преди да предприемат атаки и това решение ще се основава на „суверенитета, ценностите и висшите интереси на страната“.

 

Насилието се засили в Афганистан от подписването на споразумението през февруари 2020 г. Мирните преговори между талибаните и афганистанското правителство, които бяха част от споразумението, бързо блокираха. В петък камион-бомба уби 21 души в източната провинция Логар, много от които полицаи и студенти.

 

САЩ и съюзниците от НАТО заедно влязоха в Афганистан на 7 октомври 2001 г., за да преследват извършителите на терористичните атаки на 11 септември от групировката "Ал Кайда", които живееха под закрилата на талибанските управници в страната. Два месеца по-късно талибаните и бойците на "Ал Кайда" бяха победени, а техният лидер Осама бин Ладен избяга. На 1 май 2011 г. тогавашният президент на САЩ Барак Обама заяви в официално обръщение от Белия дом, че Осама бин Ладен е убит в Абботабад, Пакистан, от американски командоси.

 

От началото на войната афганистанците са платили най-високата цена с убити 47 245 цивилни, съобщава проекта "Разходи за война". Милиони други са се разселили из Афганистан или са избягали в Пакистан, Иран и Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3877 |28.04.2021 ”Хюстън, виждам света в моя илюминатор!” Почина Майкъл Колинс от първата успешна мисия до Луната . 15| 3081 |28.04.2021 Столтенберг: Разногласията между София и Скопие могат да се изгладят в рамките на НАТО . 10| 3495 |19.04.2021 Започват консултациите при президента Радев с партиите за връчване на мандат . 51| 4715 |16.04.2021 НАТО с призив към Кремъл да не блокира Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads