Реклама / Ads
6| 3876 |28.04.2021 НОВИНИ

”Хюстън, виждам света в моя илюминатор!” Почина Майкъл Колинс от първата успешна мисия до Луната

.
Майкъл Колинс Източник: Reuters
Американският астронавт Майкъл Колинс, който остана като пилот на командния модул в орбита на историческия полет на ”Аполо 11” до лунната повърхност, почина на 90 години от рак, съобщи семейството му.
 

Медиите го наричаха "забравеният" трети астронавт, докато колегите му Нийл Армстронг и Бъз Олдрин първи стъпиха на Луната на 20 юли 1969 г.

 

В продължение на 21 часа командният модул обикаля в очакване другите двама да се завърнат. Всеки път, когато минаваше зад Луната, Колинс губеше и радио връзка с управлението на полета в Хюстън.

 

"От Адам насам никой човек не е бил толкова самотен, колкото Майкъл Колинс", се казва в описанието на мисията за тези моменти.

 

Той описа преживяванията си през 1974 г. в автобиографията си "Да носиш пламъка", но иначе избягваше светската шумотевица.

 

"Знам, че ще излъжа или ще изглеждам глупаво, ако кажа, че съм имал най-хубавото от трите места на "Аполо 11", но и мога да заявя искрено и спокойно, че съм напълно удовлетворен от това, което ми се падна", коментира Колинс през 2009 г.

 

Въпреки напредналата си възраст Майкъл Колинс беше най-дейният сред ветераните на "Аполо" и най-поетичният, когато си спомняше за историческия полет до Луната.

 

"Когато потеглихме и я зърнахме, Боже, какво впечатляващо кълбо!", сподели астронавтът в интервю през 2019 година. "Слънцето беше зад нея и тя беше осветена от златист кръг. Това правеше кратерите наистина странни. Дължеше се на контраста на най-бялото от бялото и най-черното от черното!"

 

"Но колкото прелестна и впечатляваща да беше Луната, тя не беше нищо в сравнение с гледката през другия илюминатор. Там се беше сгушило едно грахче с размер на палец, едно прекрасно малко нещо, нашата Земя, завита в черното кадифе на Вселената!".

 

Колинс си спомня за репликата, която отправил до Центъра за управление на полетите: "Хюстън, виждам света в моя илюминатор!".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3259 |21.04.2021 Класация: ”Алма Матер” на 601 място от 1 115 университета в света . 8| 4222 |16.04.2021 Илиян Василев: Виждам познати истории, познати рефлекси. Същите грешки. . 3| 3239 |06.04.2021 Стоил Цицелков: Известни сме по света с това, че можем да наруши основно гражданско право . 23| 13092 |05.04.2021 Петър Чолаков: Виждам три сценария, най-вероятен е служебен кабинет на Румен Радев
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads