Реклама / Ads
2| 3058 |10.02.2023 НОВИНИ

Социалисти с политическа резолюция на 50-ия Конгрес на БСП, за състоянието на страната и БСП

.
Днес огромното мнозинство от българските граждани ежедневно се сблъскват с тежки социални и хуманни несгоди: непосилните цени на храните и лекарствата, с драстичните неравенства, с трудно достъпното здравеопазване, с несправедливостите на работното място. Спадащата изборна активност през последната година показва, че мнозинството все по-малко разчита на изборите като път за тяхното преодоляване.
 

Това е присъда за партиите, които се оказват неспособни да осигурят нужното управление с работещ парламент и отговорно правителство. Илюзия са и очакванията за завръщане на голямата част от избирателите към урните на 2 април в резултат на някакви нови завладяващи послания или пък на връщането на хартиената бюлетина.


Този срив в доверието към партии и институции е изключително опасен, защото руши силата на държавата да гарантира живота и достойнството на гражданите, да премахва пазарната спекула, да утвърждава международния авторитет на България.


*

През последния период БСП издигна редица важни социални инициативи, сходни с антикризисните мерки на европейско равнище. За четвърти път обаче партията не успя да реализира мандат за съставяне на правителство.

Обществените проучвания сочат, че резултатите за БСП на предстоящите избори на 2 април ще бъдат без съществена промяна, което отново й отрежда незавидното и унизително място на третостепенна сила в следващия парламент. Такъв резултат ще бъде пагубен за представянето на партията на местните избори през октомври.

Възниква реална заплаха за залеза на БСП като разпознаваема политическа сила. Причината е сриналото се доверие към БСП като партия, способна да предложи друго качество политика и управление, открита за равноправно взаимодействие с широк спектър други леви партии, инициативи и граждански формации.

Този срив на доверието се дължи на цял комплекс причини, като непосредствената е цялостната смяна на курса, наложена от К. Нинова:

· подмяната на социалистическите идейни основи на партията с популизъм, „ляв консерватизъм“ и дилетанщина;

· превръщането на партията в лидерска в разрез с принципа на демократично единство;

· погазването на конгресното решение срещу колаборацията „ляво – дясно”, обезличаваща лявото, с участието в правителството Петков;

· налагането на неизменни, със съмнителни професионални качества водачи на листи с повтарящи се изборни поражения, вместо издигането на алтернативни кандидати с висок обществен авторитет;

· безпринципното преобръщане на позицията относно начина на гласуване.

За мащабната загуба на позиции на партията в обществото има и далеч по-дълбоки причини. Такива са променящите се социално-класови структури, демографските процеси, антисоциалистическата пропаганда, които пораждат екзистенциалния въпрос, каква социалистическа партия е нужна и адекватна на новите реалности в света и у нас.


*

Това обаче не отменя необходимостта от незабавни решителни действия за овладяване на по-нататъшния срив. За целта Конгресът приема следните решения:

1. Констатира, че в сегашното си състояние БСП не може да започне да възстановява загубеното доверие в обществото и да разширява електоралната си подкрепа.


2. Възлага на общинските и областни структури да осигурят издигането и утвърждаването като кандидати за извънредните парламентарни избори на социалисти с висок авторитет и доказан професионализъм в местните общности и решително да се противопоставят на натиск от членове на ръководни органи на партията с обещания за кариерно развитие или материални облаги.


3. В 49-ото Народно събрание БСП да не влиза в споразумения за участие или подкрепа на правителства, излъчени от ГЕРБ, ПП или ДБ, като същевременно съдейства за приемането на закони с ясна социална и демократична насоченост.

4. Констатира прекратяването на мандата на Корнелия Нинова като председател на партията съгласно подадената от нея оставка като акт на поемане на лична отговорност за кризисното състояние на партията. Отменя като вредно за оздравяването на партията решението си за отказ да констатира подадената оставка.

5. Възлага на Националния съвет незабавно да избере заместник председател на БСП съгласно член 17, ал. 2 на Устава, решен и способен да създаде нова организация за участие в предстоящите национални и местни избори, както и за начало на всеобхватно обновление на партията в изпълнение на настоящата Политическа резолюция, като за целта му оказва пълно съдействие.

 

10. 02. 2023 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3381 |10.02.2023 Втори опит на социалистите да обсъдят номинациите и листите за предстоящите избори . 15| 3031 |08.02.2023 Петър Витанов: Само силна БСП ще може да реши политическата криза в страната . 3| 3014 |07.02.2023 Едвин Сугарев: Нестабилността подяжда доверието в самата политическа система . 9| 4142 |02.02.2023 Стефан Гамизов: Много ми е тягостна колаборацията в тази зла политическа театрална трагедия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads