Реклама / Ads
1| 2978 |12.01.2023 НОВИНИ

Съветникът на здравния министър: Обсъжда се бърз внос на дефицитни лекарства

.
Аркади Шарков
Съветникът на служебния здравен министър Аркади Шарков посочи по БНТ, че кризата с лекарствата не касае само България, а целия ЕС. 25 от 27 държави сигнализират за проблеми с дефицити. Това каза в студиото на ”Още от деня” съветникът на служебния здравен министър Аркади Шарков. В момента се извършват проверки в аптеките от Изпълнителна агенция по лекарствата.
 

Според Аркади Шарков има и фактори, които са извън възможността на държавата да реагира, като например епидемия и няколко вируса, струпани едновременно. Казуси, които касаят производствени мощности, извън ЕС, например в Китай и Индия, където има затворени мощности. Фактор са и цените - те са от значение за това дали някой иска да внесе даден продукт. Цените в България на лекарствата са едни от най-ниските в ЕС, каза Шарков. Според него цените на лекарствата в Гърция например са малко по-високи.

Аркади Шарков заяви, че дефицитът на лекарства трудно можеше да бъде предвиден.

 

Шарков все пак увери, че МЗ краткосрочно се старае, заедно с производителите и търговците на едро да задоволят нуждите на българските пациенти в следващите седмици и месеци. Средносрочно - подготвят нормативни промени, които до седмица-две ще бъдат представени на народните представители и дългосрочно - надяват се да има редовно правителство, което да има политическата воля и възможността да направи тези промени.

 

От началото на годината има осигурен допълнителен внос на определени антибиотици. За тези, които нямат възможност отвън да бъдат внесени, българските производители са се отзовали - във вторник са изпратили писмо, че са готови да задоволят нуждите.

 

Обсъжда се и бърз паралелен внос на конкретни продукти, които отново са дефицитни. Шарков все пак призова лекарите да се съобразяват с кратката характеристика на продукта и да предписват лекарството, за което се споменава. Той призова и фармацевтите да не отпускат повече опаковки от предписаните, както и да не продават лекарства, които са без рецепта, като антибиотиците. В момента се извършват проверки в аптеките от Изпълнителна агенция по лекарствата. Шарков посочи, че от страна на търговците на едро се отчита съдействие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2991 |11.01.2023 Външният министър: 1 октомври е евентуалната дата за членството на България в Шенген . 0| 3025 |07.01.2023 Здравният министър: В аптечната мрежа липсват малко лекарства, а не 300 медикаменти . 8| 3137 |03.01.2023 Зам.-енергийният министър: Газът за 2023 е осигурен! . 13| 3243 |30.12.2022 Енергийният министър: Газът може да поевтинее от февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads