Реклама / Ads
1| 2296 |28.07.2023 НОВИНИ

Съветници от БСП спряха спорна процедура на СОАПИ за продажба на общински терен

.
На последната сесия на СОС за сезона от ГЕРБ-СДС и ДБ опитаха да прокарат продажба на общински поземлен имот в „Кремиковци“ без провеждане на търг или конкурс.

Съветници от групата на „БСП за България“ спряха спорна процедура на СОАПИ за продажба на общински терен по време на вчерашната, последна за сезона, сесия на СОС.

 

След бурна дискусия, продължила над час и половина, Николай Велчев, Диана Тонова и Васко Тодоров успяха да убедят колегите си в Столичния общински съвет, че трябва да бъде отложен докладът относно даване на предварително съгласие от СОС за продажба на поземлен имот, находящ се на територията на Район „Кремиковци“, без провеждане на търг или конкурс, на „Иновекс Технолоджи“ ЕООД, като насърчителна мярка във връзка с подадено пред Българската агенция за инвестиции заявление за издаване на сертификат за инвестиция клас „Б“.

 

Предложението за отлагане беше подкрепено от всички общински съветници с изключение на шестимата вносители на доклада от ГЕРБ-СДС и ДБ. 


Още при гласуването на дневния ред в началото на вчерашната сесия Николай Велчев поиска спорната точка да бъде отложена, но два гласа не достигнаха за приемането на неговото предложение и така докладът остана за разглеждане. 


„По традиция на последната сесия преди лятната ваканция дневният ред е с огромен брой точки, вчера те бяха 149. И винаги има скандали, предизвикани от опити за прокарване на лобистки доклади от страна на ГЕРБ-СДС и ДБ в лицето на бившия кандидат за кмет на София на изборите през 2019-та арх. Борислав Игнатов, коментира Николай Велчев. - Няма как да нарушим собствените си правила и да продадем общински имот без задължителния търг или конкурс.

 

Ако ние, общинските съветници, не изпълняваме решенията, които приемаме и се опитваме да заобиколим конкурентната надпревара от провеждането на публичен търг и достигането на справедлива пазарна цена по този начин, тогава защо изобщо приемаме тези решения”. 


Васко Тодоров добави, че цялата дискусия в този случай е излишна и въпросът е чисто формален. Той се обърна към ръководството на СОАПИ, посочвайки, че то е било длъжно да уведоми общинските съветници за наличие на тези обстоятелства, за да може да бъде взето информирано решение.  


В дискусията се включи и Диана Тонова, която заяви: “Според всичко изложено в дебата, става ясно, че това е тест за работата на управляващите от ГЕРБ-СДС, тъй като те ръководят СОАПИ. Добре е да подкрепяме бизнеса, но най-важното е да създаваме здрава правна среда за този бизнес. Ако имаше една законосъобразна анализирана процедура отначало докрай, всички щяхме да се поздравим с една инвестиция в София”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2389 |19.07.2023 Хиляди на протест в Израел срещу новия опит на Нетаняху да прокара спорната съдебна реформа . 0| 2317 |29.06.2023 Нетаняху се отказва от най-спорната част от съдебната си реформа . 1| 2468 |12.05.2023 Общинските съветници от БСП: Недостатъчни и непоследователни са действията на държавата и Столична община по проблемите на пътната безопасност . 11| 2668 |09.05.2023 Общинските съветници от групата на ”БСП за България” поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads