Реклама / Ads
4| 5005 |14.07.2021 НОВИНИ

Сенатор Бен Кардин: Санкциите по „Магнитски“ бяха призив за събуждане и осветлиха корупцията в България

.
Източник: БГНЕС
Санкциите, които САЩ наложиха на български граждани и фирми по закона „Магнитски“ извадиха на светло системните проблеми с корупцията в България.
 

Това каза в интервю за Свободна Европа Бен Кардин – член на Сената на САЩ и един от създателите на закона.

 

„Смятам, че санкциите послужиха като призив за събуждане и показаха, че корупцията в България е разглеждана по света като проблем, който трябва да бъде решен“, каза той.

 

„Важно е, че бяха санкционирани физически лица и компании, защото това има конкретно въздействие. Но фактът, че България имаше нужда от санкции по закона „Магнитски“ показа, че страната има много работа за вършене по отношение на системните проблеми, не само по отношение на конкретните санкционирани хора и компании“, обясни Кардин.

 

На 2 юни бяха обявени първите санкции срещу български граждани и фирми по закона „Магнитски“. Санкционирани са хазартният бизнесмен Васил Божков, бившият депутат и издател Делян Пеевски и свързаният с него Илко Желязков, както и 64 фирми, притежавани от тримата. Мотивът на американското финансово министерство, което налага санкциите, е „тяхната значителна роля в корупцията в България“.

 

Според сенатор Бен Кардин тези санкции са „поставили фокуса“ върху проблемите с корупцията в България.

 

„България е демократична страна, близък приятел на САЩ и съюзник в НАТО. Ние признаваме това. Но има значителни проблеми с корупцията. И мисля, че санкциите по закона „Магнитски“ ги извадиха на светло“, каза той.

 

„Това е възможност за лидерите да направят значителен напредък и промяна. Това търсим ние. Оптимистичен съм след разговорите, които водихме. Но е ясно, че ще следим напредъка, за да видим дали наистина ще има прогрес в борбата с корупцията. Тя засяга нашите възможности да правим инвестиции в страната. Тя засяга толкова различни аспекти от двустранните отношения между България и САЩ“, добави той.

 

Бен Кардин очерта и други проблеми пред България.

 

„Ние смятаме, че каквито и да е систематични предизвикателства по отношение на корупцията, независимостта на прокуратурата, финансирането на институциите, които са критично важни за доброто управление, са заплаха за демокрацията. Всяка държава има нужда да работи за подобрение. България има конкретни области, с които трябва да се заеме“, каза той.

 

По думите му по отношение на свободата на медиите България има „сериозни проблеми“.

 

„Репортери без граници“ поставя България на последно място в Европейския съюз. Следователно това е област, която наистина има нужда от внимание. Управляващите са се опитвали да контролират медиите и това не е нещо добро. Получих информация, че това е тясно свързано с проблемите с корупцията, тези проблеми са свързани“, добави Кардин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4760 |12.07.2021 Ново изслушване за България в Европарламента по санкциите ”Магнитски” . 4| 3508 |09.07.2021 Eвропарламентът обсъжда усвояването на евросредства у нас заради санкциите по ”Магнитски” . 8| 3239 |16.06.2021 Президентът обсъди с акредитирани посланици санкциите на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads