Реклама / Ads
0| 2908 |23.03.2022 НОВИНИ

Сергей Лавров: Крайната цел на Запада е възраждане на еднополюсния свят

.
Сергей Лавров
Руският външен министър нарече крайната цел на Запада възраждане на еднополюсния свят: Западът иска да ограничи всеки конкурент, сега това е Русия, а следващата цел може да бъде Китай.
 

"Няма никакво съмнение, че едно от правилата, които Западът иска да приложи, е ограничаването на всеки конкурент. Сега тук е Русия, Китай е обявен като следващ, или всичко това ще се случва паралелно. А целта на този основан на правила световен ред не е нищо друго освен пълното възраждане на еднополюсния свят", каза той в речта си.

Сергей Лавров обвини също САЩ, че искат да попречат на преговорите на Москва с Украйна, целящи да сложат край на продължаващия почти месец конфликт.

 

"Преговорите са трудни, украинската страна постоянно сменя позицията си. Трудно е да се избегне впечатлението, че американските ни колеги ги ръководят", заяви Лавров пред студенти в Москва, твърдейки, че САЩ "очевидно искат да ни държат в състояние на военни действия възможно най-дълго".

 

Освен това министърът обърна внимание на изявленията на Запада за прехвърлянето на съветски самолети МиГ в Украйна от Източна Европа.

 

"Допълнителните самолети "Стингер" представляват колосална заплаха, тъй като със сигурност ще се разпространят в цяла Европа", добави руският външен министър.

Според него Русия не е против посредничеството на западните страни в преговорния процес с Украйна, но Москва има ясни червени линии.

 

"Западните страни са особено склонни да играят някаква посредническа роля, ние не сме против, но имаме абсолютно ясни червени линии, за които говорим от много години", каза той.

 

Лавров заяви, че Русия се нуждае от "железни" споразумения с Украйна, така че никой да не се изкуши да ги наруши.

 

Лавров заяви, че Русия разполага с документи, които потвърждават опасенията на Москва за подготвяния от Киев опит да завладее Донбас със сила.

 

"Забравя се също, че украинските власти съсредоточиха 100 020 свои войници на линията на съприкосновение, че обстрелът се засили драстично, че се говореше на глас за план Б и, както се оказва сега, такъв план е имало", подчерта външният министър. „В ръцете ни са документи, които ясно показват основателността на опасенията ни, че предстои пряка агресия и опит за завладяване на Донбас с оръжие“.

 

Лавров заяви, че Западът "отменя" всичко, което е било преди кримския референдум, което го излага на опасност.

 

"За културата на отмяната: когато през всичките тези години, когато говорихме с нашите западни колеги и ги упреквахме, че са допуснали кървав държавен преврат в Украйна в разрез с всички европейски ценности, те казваха: "Вие анексирахте Крим". С други думи, всичко, което се е случило преди референдума, те отменят, те имат такава култура", каза руският външен министър. "Те отменят всичко в своята идеология, в своята логика, всичко, което ги уличава", уверено заяви Лавров. „Те плюят на гаранциите, те плюят на Европейския съюз, на държавния преврат, на кръв", изброи министърът.

 

Лавров заяви, че Западът е насърчил неонацизма в Украйна, като е приложил принципа на "културата на отмяната" (cancel culture), за да сдържа Русия. Министърът изтъкна, че "в Украйна се насаждаше и насърчаваше неонацизмът, приемаха се закони за т.нар. декомунизация, за прослава на победителите във Втората световна война, сред които бяха Шухевич, Бандера и други колаборационисти“.

 

Целта според него, е да се сдържа Русия, както се сдържа всяка друга държава, която се държи малко или много независимо на световната сцена. Що се отнася до руската насока на политиката на НАТО, Украйна е била избрана като „инструмент за потискане на руската автономия“.

 

"Това, което се случва в момента в света, разбира се, не е само и не толкова свързано с Украйна, а с опитите за формиране на нов световен ред", подчерта той, цитиран от БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3784 |19.03.2022 Сергей Лавров: САЩ пречат на мирните преговори с Украйна . 0| 4820 |18.03.2022 Лавров: Русия слага край на илюзиите за Запада, вече ще гледа на Изток . 0| 12563 |10.03.2022 Убийствените лъжи на Сергей Лавров . 0| 3020 |10.03.2022 Лавров: Не вярвам да започне ядрена война, руско нападение на Прибалтика е мистификация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads