Реклама / Ads
0| 2511 |15.05.2024 НОВИНИ

Сериозни хранителни натравяния и неличими бактерии: Какви са рисковете за здравето от затоплянето на водите?

.
Сериозни хранителни отравяния от заразена риба, устойчиви на лекарства бактерии, появяващи се от топящата се вечна замръзналост, и популации от северни елени, унищожени от антракс - това са само някои от заплахите, които грозят Европа със затоплянето на водите на континента, се казва в доклад на Европейската агенция за околната среда, публикуван в сряда.
 

В своя доклад, който се публикува в момент, когато политиците започват да водят предизборна кампания преди европейските избори през юни, ЕАОС предупреждава, че ЕС трябва да работи по-усилено за защита на хората и околната среда от нови болести, предавани по воден път, и от замърсяване в условията на затопляща се планета.

 

„Защитата на човешкия живот и здраве от последиците от изменението на климата, включително сушите, наводненията и влошеното качество на водата, е от изключителна важност и спешност“, се казва в изявлението на ръководителя на ЕАОС Леена Юла-Мононен.

 

Докладът се появява на фона на несигурността около бъдещето на Европейската зелена сделка след протестите на фермерите и оплакванията на индустрията от „бюрокрацията“ преди изборите следващия месец.

 

„Съществуващите европейски политики в областта на климата, водите и здравеопазването предлагат солидна основа за действие, но те трябва да се прилагат по-широко и систематично“, добави Юла-Мононен.

Едно от опасенията, подробно описани в доклада, е, че размразяването на вечната замръзналост в Северна Европа ще отприщи вълна от задържани досега патогени и замърсяване. Например метални замърсители могат да попаднат във водните източници и да влошат качеството на храната и водата. Това може да доведе до увеличаване на раковите заболявания, нарушенията в развитието и репродуктивните функции и сърдечносъдовите заболявания.

 

Друга тревога е освобождаването на замразени преди това патогени, които са устойчиви на антибиотици. Авторите отбелязват, че макар вероятността такива бактерии да са активни след размразяването да е малка, „последиците от освобождаването им са трудно предвидими“.

 

Отравянето с цигуатера - хранително заболяване, причинено от консумация на заразена риба - може да стане „по-разпространено в Европа в бъдеще“ поради „нарастващата плътност и обхват на токсичните микроводорасли“ в по-топлите води. А „повишеният риск от избухване на антракс, който унищожава северните елени, представлява сериозна заплаха за арктическите скотовъдни общности, тъй като намалява източникът на храна и доходи“.

 

Други опасения, свързани със здравето, включват вредния цъфтеж на водораслите и по-високия риск от заразяване с легионерска болест.

 

По-рано тази година Европейската комисия беше подложена на критики заради отлагането за неопределено време на публикуването на Инициативата за устойчивост на водите, която се очакваше да изложи идеи за подобряване на устойчивостта на водите и да насочи работата на следващата Комисия.

 

Помолена да коментира липсващото досие, предвид опасенията на ЕАОС, експертът по изменение на климата и човешкото здраве на агенцията Александра Казмиерчак заяви пред репортери на брифинг: „Ролята на ЕАОС е да предоставя възможно най-добрите знания в подкрепа на дейността на Европейската комисия и това се опитваме да направим с този доклад.“

 

Казмиерчак изтъкна момента на публикуване на доклада - месец преди европейските избори през юни - и добави: „Надяваме се да предоставим още една част от знанията, които наистина стигат до действия по отношение на устойчивостта на водите.“

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2491 |15.05.2024 Кабинетът "Главчев" потушава с 39 млн. лв. бунта на ректорите и академичния състав . 42| 7278 |15.05.2024 Извънредно: Простреляха премиера на Словакия Робърт Фицо, в "животозастрашаващо състояние" е /обновена/ . 8| 2879 |15.05.2024 Захарова: Русия ще третира всички чуждестранни наемници като военни цели . 3| 3908 |15.05.2024 "Какво мисля за Путин? Може ли да псувам?". 48 часа в Харков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads