Реклама / Ads
0| 2831 |04.08.2022 НОВИНИ

Шефът на “Булгаргаз”: През май сме купували по-скъпо руски газ през търговци

.
Купуването на руски газ от ”Булгаргаз” през търговци на газ на по-високи цени се е случило през месец май и в следващите месеци след прекратяването на доставките от ”Газпром”.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия председателят на Съвета на директорите на “Булгаргаз” Иван Топчийски. 

 

"Ситуацията беше такава - от днес за утре се прекратиха доставките и когато замениш доставки по дългосрочен договор с по-изгодни условия с такива с цени на текущи пазари, цената е по-висока. Това е кризисна ситуация, с която трябваше да се справим", каза той.

Топчийски се надява цената на газа за септември да бъде малко по-ниска, тъй като се забелязва успокоение през последната седмица. Тенденцията няма да е в трайно намаление обаче. Той предупреди, че тепърва ще има недостиг с идването на отоплителния сезон. 

 

"Оттук насетне трудно би бил решен проблемът с газовите доставки. Единственото, което трябва да се прави, е да се управлява правилно и балансирано в следващите година-две, тъй като това са обстоятелства, които не зависят от България, процеси, които ще отнемат време", смята шефът на "Булгаргаз.

 

Топчийски потвърди, че за азерския газ не се плаща на договорена цена, тъй като не е финализиран интерконекторът с Гърция. Това ще стане след пускането на експлоатация на връзката през октомври. В момента част от количествата са на договорна цена, част са на близка до пазарната.

 

“Важно е да се каже, че азерският газ, който плащаме не по договорна цена, е допълнителен”, посочи той. 

 

За 7-те танкера с втечнен газ каза, че офертата е приета под условие и крайната дата за финализиране на договора е 19 август. Не смята, че цената на американските компании е изгодна - тя е близка до пазарни цени.

 

"За нас приоритет номер е наличието на газ, цената наистина е важна, но остава на второстепенен план", каза Топчийски.

 

Той отрече “Булгаргаз” да е на загуба - за последния отчетен период дружеството е на оперативна печалба от 6.5 милиона лева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3150 |03.08.2022 Шефът на НКЖИ: От БСП ме заплашват и ми налагат политичска репресия . 0| 3134 |03.08.2022 НОИ: 3869 пенсионери със запорирани пенсии през 2021 г. заради неплатени сметки . 0| 37142 |03.08.2022 Нидал Алгафари: Партиите ще се обединят след изборите за импийчмънт на президента Радев . 0| 2696 |03.08.2022 В Испания наредиха на магазините да изключват осветлението през нощта. Наложиха и други рестрикции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads