Реклама / Ads
3| 3762 |17.01.2022 НОВИНИ

Шефът на “Булгаргаз”: Резултати има, а сините лампи на службите са пред офисите ни

.
"Булгаргаз" било на печалба и пълнило хазната, а "сините лампи на службите" съсипват дружеството за проверки. За какво - шефът на "Булгаргаз" отказва да каже. Категоричен е обаче, че изтеклият договор с Азербайджан за интерконектора е проблем и е предизвикал реакция от азерска страна. Какви ще са последствията - шефът на "Булгаргаз" не можел да каже. Дружеството обаче спасило договора. Ако до края на юни газопроводът не бъде завършен, страната ни ще изпадне в хипотеза да плаща газ, който няма да може да получава.
 

Това стана ясно от думите на Николай Павров, изпълнителен директор на "Булгаргаз". Коментарът му идва на фона на акцията на ДАНС и полицията в офисите на дружеството в края на миналата седмица. По-рано днес пред БНТ Светослав Делчев, член на Съвета на директорите на "Булгаргаз", посочи, че има опит дружеството да бъде извадено от свободния пазар и става дума за частни интереси. В края на тази година изтича дългосрочният договор за доставка на газ от Русия и подготовката за новите преговори трябва да започне. Договорът с Азербайджан изтича на 30 юни и разговорите за него трябва да започнат.

 

"Проверките текат от няколко седмици. В петък дойдоха с поредния конспект от въпроси. Проверките текат от няколко седмици. В петък дойдоха с поредния конспект от въпроси. Това е държавно дружество, което генерира печалби, пълни се хазната. Същевременно имаме ниски цени. От едно съсипано дружество, се превърнахме в лидер на пазара. На фона на тая картина сините лампи на службите са пред офисите на “Булгаргаз”, посочи Павлов пред bTV.

 

Възможно ли е обаче проверките на ДАНС и полицията да са по повод изтеклия договор с Азербайджан?

 

ФрогНюз припомня, че в началото на януари шефът на Българската газова асоциация Пламен Павлов заяви, че "Булгаргаз" върти цялата държава, а твърденията за "острото писмо от азерска страна" не отговарят на истината.

 

"Договорът изтече в пространството от една газова асоциация и един блогър. Бяхме принудени да сигнализираме ДАНС. Предоставили сме цялата информация. Нямаме представа къде другаде го има този договор. Въпросът е защо го извадиха и каква е целта на това мероприятие", посочи шефът на "Булгаргаз".

 

"От азерска страна получихме писмо, с което те реагираха остро. Това е нормално. Реагираха остро срещу изтичането на информация. Запазват си всички права по отношение на договора. Обмислят как и какво да предприемат. Това наврежда на българската страна. Ние нямаме газопровод, по който да получаваме газа. Бяхме принудени да търсим начин да не плащаме неустойки и да взимаме количества. Съгласиха се да доставят количества, колкото могат по друг газопровод", допълни още Николай Павлов.

 

ПО думите му сключеното споразумение изтича на 30 юни, а ако газопроводът не бъде завършен до 1 юли, доставките на газ от Азербайджан ще секнат. България обаче ще трябва да продължи да плаща.

 

"Договорът изрично дефинира точката, от която ще се получава газа. Това е интерконекторът. Очевидно докладите, които се пишат към министъра са подвеждащи", посочи още Павлов.

 

"Не мога да разбера как фокусът от строителството и провала в изграждането на газопровода се прехвърля върху “Булгаргаз”. Ние спасихме договора. Не плащаме неустойки, получаваме количества", посочи още шефът на "Булгаргаз".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3158 |17.01.2022 Шефът на тотото оставя дружеството с 50 млн. капитал и чака уволнение . 81| 10818 |15.01.2022 БОЕЦ: НАП с рекордни бонуси за 31 844 300 лв. Не казват колко е взел шефът Спецов . 22| 4035 |14.01.2022 Шефът Йенс Столтенберг: Има решение Украйна и Грузия да влязат в НАТО . 8| 22376 |12.01.2022 Шефът на НОИ обясни за пенсиите и добавките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads