Реклама / Ads
2| 4497 |06.07.2020 НОВИНИ

Шефът на НЗОК: Три са клиничните пътеки за лечение на пациенти с COVID-19

.
проф. Петко Салчев Източник: БГНЕС
Три са основните клинични пътеки за лечение на пациенти с COVID-19. Това са така наречените “пътеки, свързани с инфекциозни заболявания на белите дробове”. Двойно увеличение ще има при клинична пътека 104, която се отнася за остри вирусни инфекции.
 

Това обясни пред БНТ управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

 

Пътеката е в размер на 618 лв. Миналата седмица НЗОК предложи на Българския лекарски съюз тя да се вдигне двойно.

 

“Когато пациент се влоши, той преминава през две клинични процедури - 3 и 4, където цената е 780 лева на ден, независимо от продължителността на престоя. Затова не може да се каже дали лечението на пациента струва 1200 лева - за всеки случай се взема отделно решение, защото се третират симптомите ”, обясни още проф. Салчев.

 

Шефът на НЗОК уточни още, че цената на PCR теста, която е взета с решение на Надзорния съвет и която Касата има възможност да заплаща, но през РЗИ, е 60 лв. НЗОК е предвидила бюджет за 2500 теста на ден.

 

Предложили са на БЛС към всички клинични пътеки да се прибави определена сума, като решението за тестовете ще бъде на базата на клиничната картина на пациента и на базата на решение на ръководството на болницата.

 

"Болницата може да поставя всякакви условия пред пациентите, но министерство на здравеопазването каза, че не може да задължите пациента преди влизане в болница да си прави PCR тест", каза управителят на НЗОК.

 

НЗОК е предложил да се вдигнат парите за всички инфекциозни заболявания, които не са само тези, свързани с COVID.

 

Проф. Салчев припомни, че Касата плаща за дейности, не за инвестиции. Инвестирането в предпазни средства е задължение на болниците, подчерта той.

 

Болните дори и да не са здравно осигурени, болниците могат да поискат по установения ред за здравно неосигурените лица съответното заплащане, обясни управителят на НЗОК.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5869 |05.07.2020 Синдикален лидер разказа, че шефът на МВР и подчинените му чантаджии си играят на „доброто“ и „лошото“ ченге . 1| 4313 |03.07.2020 Ананиев готви среща с БЛС. Променят ли цената на клиничните пътеки за COVID-19? . 18| 8917 |22.06.2020 Шефът на НОЩ в Гърция, отдъхва на Халкидики . 20| 5468 |19.06.2020 Шефът на ”Пирогов”: Спазвайте трите ”Д”, иначе наистина ”яко ще се мре”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads