Реклама / Ads
0| 4930 |21.06.2024 НОВИНИ

Шефът на ООН: Опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват

.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш Източник: БГНЕС
Генералният секретар на ООН алармира, че "опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година", а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, съобщи Асошиейтед прес.
 

В същото време Антониу Гутериш бе категоричен, че "злоупотребата с цифрови технологии става все по-усъвършенствана и прикрита, зловредният софтуер и троянските коне се разпространяват", а кибероперациите, активирани от изкуствения интелект, умножават заплахата.

 

Също така, той предупреди Съвета за сигурност на ООН, че "квантовите компютри могат да разрушат цели системи със способността си да нарушават криптирането".





От положителна гледна точка Гутериш коментира, че цифровият напредък "революционизира икономиките и обществата", като не само обединява хората, но и осигурява новини, информация и образование и дава възможност на гражданите да имат достъп до правителствени услуги и институции.

 

Но мигновената свързаност, която дава възможност за огромни ползи, също така прави хората, институциите и правителствата уязвими, отбеляза той.

 

Гутериш каза още, че инцидентите, свързани с киберсигурността, са станали "обезпокоително чести" - от прекъсвания на здравните, банковите и телекомуникационните услуги до "непрестанна незаконна дейност", включително от страна на престъпни организации и така наречените "кибер наемници".





Генералният секретар изтъкна освен това, че "легион от търговци на омраза, които разпръскват страх и разделение по информационната магистрала", както и все по-честото използване на киберпространството като оръжие в конфликти. "А нарастващата интеграция на цифрови инструменти с оръжейни системи, включително автономни системи, представлява нова уязвимост", предупреди той.

 

Гутериш допълни, че уязвимостите в софтуера се използват, а начините за постигането им дори се продават в интернет.

 

"Използването на злонамерен софтуер (ransomware) е един сериозен пример - огромна заплаха за публичните и частните институции и критичната инфраструктура, от която хората зависят", посочи той. "Според някои оценки общият размер на плащанията поради използване на рансъмуер ще достигне 1,1 млрд. долара през 2023 г."





Но ръководителят на ООН увери, че отвъд тези разходи подобни посегателства оказват влияние върху мира, сигурността и стабилността във и между държавите.

 

"Злонамерената дейност, която подкопава обществените институции, изборните процеси и онлайн интегритета, подкопава доверието, подхранва напрежението и дори посява семената на насилието и конфликтите", сподели още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2400 |21.06.2024 "Politico": САЩ казва, че Украйна може да удря навсякъде в Русия . 1| 2234 |21.06.2024 Орбан ще се срещне с Мелони идната седмица . 4| 2262 |21.06.2024 Пеевски: Трябва да сме представени на Срещата на върха във Вашингтон от Главчев. Радев насажда страхове в обществото . 4| 6685 |21.06.2024 Откриха паметна плоча на украинския учен проф. Михайло Драгоманов, преподавал в Софийския университет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads