Реклама / Ads
17| 6838 |02.02.2020 НОВИНИ

Шефът на президентския кабинет: Някой не иска Румен Радев да се кандидатира за втори вандат

.
Калоян Методиев Източник: БГНЕС
”Някой не иска Румен Радев да се кандидатира за втори мандат в президентството......Никоя хипотеза не бива да се изключва. Вървим уверено към парламентарните избори, след това имаме президентски. Нормално е да почнат политическите размествания, всеки да прави сметки и да се опитва да извлече ползи за себе си.
 

А президентът като човек, който стои стабилно, нормално е като най-високото дърво да привлича и гръмотевиците". Това заяви началникът на президентския кабинет Калоян Методиев, коментирайки факта, че главният прокурор Иван Гешев сезира КС за извършени престъпления от държавния глава.


Президентът в очите на обществото влезе в ролята на жертва, на човек, който е атакуван заради принципните му позиции. От гледна точка на институцията имаше безспорна атака срещу президента. Още с питането до Конституционния съд, след това с оповестяването на съответните СРС-та, допълни той пред БНТ.


"Към днешна дата на базата на това, което беше изнесено, мога категорично да заявя, че няма данни за импийчмънт на президента. Няма състав на престъпление. Това е странното в цялата ситуация", каза той.


"Не може да се подслушва президент, а още по-малко - да се размята в публичното пространство". "Самият факт, че този запис стои толкова време, фактите са безусловни - подслушван е държавният глава, това е недопустимо и никоя държава не може да си го позволи, когато има претенции за държавност и законност", коментира той.


Методиев посочи, че въпросите са станали твърде много - защо се публикуват СРС-та с президента в публичното пространство, защо спецпрокуратурата, а не военна прокуратура се занимава със случая, кой е разпоредил подобно подслушване - на президента и натовски генерал: "Президентството в случая пое удара".


Управлението на СРС-та е в "прерогативите на министър-председателя". "Така че като общество и институции не трябва да позволяваме премиерът да остане встрани от случващото се и да каже: "Те да се оправят сами". Кризата е в управлението, тя е секторна, тя не е в подобни скандали, които отвеждат вниманието встрани от сериозните проблеми", обясни началникът на президентския кабинет.


"Някой не иска Румен Радев да се кандидатира за втори мандат в президентството......Никоя хипотеза не бива да се изключва. Вървим уверено към парламентарните избори, след това имаме президентски. Нормално е да почнат политическите размествания, всеки да прави сметки и да се опитва да извлече ползи за себе си. А президентът като човек, който стои стабилно, нормално е като най-високото дърво да привлича и гръмотевиците", каза още той.

 

Не съм виждал подобна активност на прокуратурата за последните 30 години....Нека видим резултатите и съдебни решения на базите на случаите, които в момента разследва прокуратурата....Прокуратурата дава много газ, но като видим резултатите, ще дадем и оценките", смята Методиев.


"България има нужда от дълбоко разделение. Няма как да се обединяваме с корупция, с уродливи проявления на престъпност. България има нужда от обединение на хора, които имат една проевропейска перспектива, върховенство на закона, икономически показатели, работещо здравеопазване... Обединението минава през посочване на проблемите и от това от коя страна на барикадата ще си. Явно имаме различен прочит за различните Българии", обясни Калоян Методиев.

 

Той заяви, че "всичко е на масата" и не би спекулирал с хипотезата президентът да направи партия. "Като политолог в политиката нито една опция не се отхвърля автоматично. Всички сценарии трябва да се разглеждат".

 

Методиев посочи и как президентът Радев приема атаките срещу него: "Той е пилот, изтребител, има нерви, притежава и хладнокръвие. Премината е една граница, която не е приятна за него като човек... Дай Боже да няма от какво да се страхува, но при него няма страх, колебание или нерешителност".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 10999 |01.02.2020 Шефът на ”Националната лотария” изчезна. Не вдига телефона си . 4| 5201 |28.01.2020 Шефът на президентския кабинет: Създават се перфектни условия за буря . 25| 12469 |12.01.2020 Шефът на Здравната каса Дечо Дечев се оттегля заради Ананиев и лобистки текстове в закона . 7| 5754 |03.01.2020 Германският кабинет: Европа я грози терор след убийството на ген. Солеймани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads