Реклама / Ads
10| 5962 |06.06.2021 НОВИНИ

Схемите в правителствената ”Лозенец” - с благословията на бившия директор

.
С благословията на Спасов. Ето така се е случвала цялата схема с трансплантациите на органи в правителствената болница “Лозенец”. Такива е имало, а за това гарантира бивш мениджър на лечебното заведение, участвал в незаконната практика. Всичко се случвало с фирма, собственост на турски гражданин, която имала представител в България и човек, отговарящ за цялата логистика. Те намирали реципиенти и донори със знанието на директора проф. Спасов.
 

Схемата имала и финансово измерение - за всяка трансплантация “Лозенец” получавала над 20 хиляди долара. Абсолютно легално и по банков път на база на договор, сключен между болницата и съответната фирма. Донори и реципиенти се намирали бързо - хора с нисък социален статус, палетинци с израелски паспорти, граждани на Молдова и Украйна. Донорите имат роднинска връзка, но само фиктивно - на хартия. 

 

“Разговорите са минавали през мен, след което аз информирам проф. Спасов за това, че трябва да дойдат такива пациенти, и от там нататък юридическият отдел на болницата се занимава с документацията”, разказва пред Нова телевизия Мишел Леви, бивш маркетинг мениджър в болницата. 

 

Цялата документация пък се изпращала до Агенцията по трансплантации в последния момент - ден или два преди самата операция, въпреки че по закон се изисква седмица.

Бившият вече служител твърди, че знае и за случай, в който не е спазен реда за трансплантация в болницата. А предимството се давало чрез позвънявне. 

 

“С едно телефонно обаждане на проф Спасов до министъра на здравеопазването. В случая, който беше факт- държавен служител на много висок пост, познавам го, това е служител, който много е съдействал на болницата”, заяви Леви и посочва, че този човек е предредил трима души, чакащи за трансплантация.

 

Служителите в болницата били наясно, но мълчали. Леви обясни причината - проф. Спасов имал “политически гръб”.

 

Специализираната прокуратура и ГДБОП вече осъществяват разследване. Текат разпити на служители и близки на трансплантираните пациенти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3418 |04.06.2021 Здравният министър назначи ново ръководство на МБАЛ ”Лозенец” . 7| 3626 |27.02.2021 Болницата във Велинград вече е без директор заради източване на НЗОК. За правителствената ”Лозенец” обаче - нищо . 17| 7093 |19.02.2021 Разказват потърпевши: Медицинска ”Черна дупка” в правителствена болница ”Лозенец” . 10| 9089 |10.12.2020 Лекари към властта: Дължите обяснение за правителствената болница “Лозенец”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads