Реклама / Ads
1| 4477 |17.09.2015 НОВИНИ

НС ще гледа промените в Конституцията на 23 септември

.
Промените в Конституцията ще се обсъждат на първо четене в пленарната зала на 23 септември и те ще бъдат подкрепени от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и ДПС, стана ясно в кулоарите на парламента след решението на Конституционния съд.
 

По проекта за промените, свързани със съдебната реформа, КС отказа да се произнесе по същество. Съдът беше сезиран след настояване на ДПС, а искането за тълкувателно решение беше внесено в последния ден на парламентарната сесия през юли от 144 депутати и беше част от т.нар. "исторически компромис", постигнат след няколкодневни разговори между парламентарните партии за промени в основния закон и съдебната реформа с личното участие на премиера Бойко Борисов, съобщи БНР.

 

Очакваше се подобно решение на Конституционния съд, т.е. подобно становище, че те няма да коментират. Това какво променя? Ние сме подписали тези промени на първо гласуване на 23 септември ще ги подкрепим. Това каза съпредседателят на парламентарната група на Патриотичния фронт и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов.

 

За съпредседателя на групата на Реформаторския блок Радан Кънев решението на КС е било очаквано също:

 

Искрено вярвам, че всеки народен представител, който се е подписал под промените, ще гласува за тях. Това прави 182-ма или 183-ма, ако няма отсъстващи от зала.

 

Би трябвало да мине по-бързия начин, но искам още веднъж да кажа, че хоризонтът на конституционните промени и на съдебната реформа, която трябва да започне от тях, а не да завърши с тях, е толкова широк и решението е толкова важно, че да се поставя под някакво голямо значение дали ще е преди или след изборите, е наистина партизанско и несъстоятелно. Напълно несъотносими са местните избори с правосъдната реформа, допълни Кънев.

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че Движението остава зад законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, независимо от решението на КС.

 

Остава възможността, след като бъдат гласувани текстовете, те да бъдат предмет на конституционна проверка, заяви председателят на правната комисия и депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов:

 

Парламентарните сили в парламента имаха нужда от подкрепа от конституционалистите в обсъждането на този казус, но абсолютно вярно е, че КС не би следвал да дава становища на база законопроекти.

По думите на Кирилов е възможно в предложението за второ четене да има варианти по отношение на квотите в двете камари на ВСС.

 

АБВ няма да подкрепи на първо четене конституционните промени, каза председателят на групата Борислав Борисов и нарече решението на КС измиване на ръце:

 

Измиване, изливане, не извиване - не искат да влизат и в това е проблематиката. Имаме решение на първо четене, не подкрепяме Конституцията и не подкрепяме на второ четене точката за прокурорската квота.

 

На въпрос, дали, ако не подкрепят на първо четене промените, то те няма да минат по бързата процедура, Борисов поясни, че нищо не се знае и допълни, че може да има други хора, които ще подкрепят.

 

БСП е против промените в конституцията, коментира и Чавдар Георгиев:

 

Тези промени просто ще дадат възможност да бъде сменен сегашният състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) и да се сложат удобни на сегашното управляващо мнозинство хора. Разбира се, те ще доведат според мен и до структурни затруднения в работата на ВСС и това ще доведе до по-голяма възможност за външно влияние върху този най-важен орган в съдебната система.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4309 |17.09.2015 Първановци клатят промените в Конституцията . 1| 4519 |17.09.2015 Промените в закона за СРС - окончателно приети . 3| 4797 |13.09.2015 Гледат делото срещу Сумиста и групата му за две убийства . 3| 4079 |13.09.2015 Водеща гледа М. Димитров като Ханс-Кристиян Андерсен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads