Реклама / Ads
36| 4970 |08.02.2009 НОВИНИ

Ще получат ли "гарваните" право на труд в Швейцария?

.
С плакатите на гарвани, ръфащи Швейцария, се провежда референдум за правото на българи и на румънци да работят в страната. Гарваните били интелигентни, отивали, където има какво да се вземе, тълкуват от ДСЦ.
 

 

Референдумът беше широко рекламиран, вкл. и посредством плакатите с черни гарвани, изобразяващи българите и румънците, които ръфат картата на Швейцария. Те са дело на крайната Швейцарска народна партия, според която свободното предвижване ще създаде проблеми. Основните страхове в Швейцария са свързани с пристигането на чужденците, на които се гледа като на престъпници, готови да изместят швейцарците от работните им места и да се възползват от социалната система.

Дори и швейцарците да гласуват положително, преди да се задейства европейската норма за свободно движение и труд, ще има няколко години ограничителен режим. Ако обаче днес те кажат "не", ще се стигне не само до затрудняване на достъпа за чужди работници, но и шест двустранни договора, които облекчават търговските отношения на Швейцария с ЕС ще се окажат невалидни. Това ще бъде огромен проблем, защото цели две трети от износа на конфедерацията е тъкмо за ЕС; от там пък идват и 80 % от вноса.

Правителството и представителите на икономиката водеха контракампания - те убеждаваха хората в ползата от отварянето на границите. raben_plakat1.jpeg

България и Румъния също отправиха протест срещу плакатите. Frognews.bg  напомня, че посланикът ни Атанас Павлов даде специално интервю в швейцарския вестник Tages-Anzeiger, където изрази възмущението си от посланията на плаката и заявява, че българите не представляват заплаха за Швейцария, защото там понастоящем живеели според статистиката едва 2138 наши сънародници. Сред тях една част били старите емигранти, избягали преди или малко след Втората световна война. Сега пристигали предимно студенти и много лекари, но тази цифра в бъдеще едва ли щяла твърде съществено да се промени. (Българите, приели швейцарско гражданство в смесени бракове, най-вероятно не влизат в тази статистика -б.р.) Павлов твърди, че държавата ни вече предоставяла много по–големи възможности за гражданите си и в този смисъл Швейцария не е вече толкова атрактивна, че към нея да тръгнат потоци от хора. Той изрази мнение и че в ЕС не би трябвало да има страни второ качество.

Румънците в лицето на Междукултурното Дружество Румъния–Швейцария също изразяват възмущението си от плакатите и цялата кампания в открито писмо, публикувано в някои медии. Те отбелязха, че подобни акции са във вреда на демокрацията и насаждат страх и омраза. Тези птици на нещастието са голяма обида за двете страни, се казва още в писмото.

От Швейцарска народна партия обаче изкоментираха, че гарваните били интелигентни птици, които отивали там, където има какво да се вземе.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5235 |23.10.2008 По 150 лв. допълнително ще получат всички пенсионери през декември . 3| 5463 |26.06.2008 4000 шофьори ще получат фишове за неправилно паркиране . 0| 5295 |23.05.2008 Наши студенти печелят призове по европейско право . 0| 4864 |12.03.2008 Страната ни е правова, ама не съвсем, според Държавния департамент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads