Реклама / Ads
7| 4612 |22.02.2020 НОВИНИ

Ще позволят ли ”Луковмарш” в София днес?

.
Шествието се провежда традиционно на 22-ри февруари, когато е годишнината от смъртта на генерал Луков. Организира се от Български национален съюз и всеки път предизвиква полемики. Събитието беше забранено със заповед на кмета Фандъкова, а прокуратурата проверява дейността на БНС.
 

Но въпреки забраните на столичния кмет през последните години, този марш винаги се е провеждал. Шествието предизвиква противоречиви реакции всяка година. Миналата година забраната е обжалвана и впоследствие отменена в съда. Тази година тя също е обжалвана.

 

Късно снощи стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил заповедта на столичния кмет Йорданка Фандъкова, с която на практика се забранява провеждането на Луковмарш. Почитателите на спорния ген. Христо Луков ще могат само да се съберат пред къщата, в която е убит.

 

"Оттук нататък ние разбира се няма да призоваваме за нарушаване на закона и за неизпълнение на едно съдебно решение. Но ще оставим на всеки да прецени къде да отиде, от къде да мине и как да се придвижва. Това, което ние може да гарантираме и което зависи от нас е, че пред къщата на ген. Христо Луков на ул. "Тракия" 1, след 18 часа ще се проведе подобаващо и достойно възпоменание за кумира на националистическа България", пишат организаторите.

 

После  заплашват, че макар "цялата държавна машина" да е впрегната, за да се ограничи правото им на свободно събиране и изразяване, решението на съда щяло да има обратен ефект, защото ще накара "нови и млади хора" да се присъединяват към редиците им.

 

Вчера стана ясно, че германската полиция е задържала крайнодесни активисти, които са искали да летят от Дортмунд за София – вероятно за участие в "Луковмарш". Паспортите на десет души са били временно отнети.


Междувременно в столицата ще се проведе протест против шествието. Инициатори са „Антифашистко действие- България”. Те ще протестират под мотото „Без нацисти по улиците ни” и с идеята за обединение на всички, които се противопоставят на омразата и разделението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3854 |22.02.2020 Обир в магазин за алкохол в София . 1| 4655 |21.02.2020 Утре е Голяма Задушница. София с няколко временни линии на градския транспорт . 0| 4414 |21.02.2020 Трамвай блъсна дете в центъра на София . 25| 5787 |19.02.2020 Граждани обвиниха премиера в дискриминация: Защо отменя винетките само около София?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads