Реклама / Ads
0| 7608 |28.06.2015 НОВИНИ

Симеон Николов: САЩ настояват за актуализиране на ядрената доктрина

.
Симеон Николов
Експертът Симеон Николов коментира два акцента от срещата в Брюксел на министрите на отбраната на страните от НАТО: „Пропускаме две много по-важни решения от това за танковете и въоръжението. Новият момент беше, че се дадоха много по-широки правомощия на командващия Обединените въоръжени сили на НАТО и докато в България никой не се усети, ще видите, че в следващите дни в Европа отново ще гръмнат дискусии в парламентите.
 
Пълномощията, които вчера дадоха на командващия на Обединените въоръжени сили, са да може по свое собствено решение, без да пита никого, да вдигне по тревога „острието на копието" - да премести тези 5-7 хиляди души от една страна в друга",  каза още директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов пред БНР.

„САЩ натиснаха за заседание на групата за ядрено планиране до края на годината и актуализиране и промяна на ядрената доктрина. Това е истински тревожното", отбеляза експертът.
реклама, обясни той.Според него българските политици не са разчели правилно сигналите от размяната на реплики между Русия и НАТО, каза Николов, според когото заплахите за разполагане на американски ракети в Европа и увеличаването на ядрения арсенал на Русия са неизпълними.


Потвърждава се изводът, че събитията от петък /терористичните актове/ трябва да бъдат характеризирани с две думи „изпреварване" и „подценяване". Отново ни изпревариха, а ние подценяваме от самото начало „Ислямска държава", нейния потенциал и създаваните с много бързи темпове възможности. Бих се присъединил към изказаните мнения, че нещата са координирани, но не в смисъла, който влагат 99% от хората, каза директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов пред БНР.

„Координация е, доколкото имаше едно изявление на „Ислямска държава", призив по време на Рамадана, да се нанасят удари по всички неверници с всички възможни средства. Това става възможно, защото в Европа, пък и не само, вече има много привърженици, които нямат нищо общо с никаква централа, с никакъв център, който да координира и „да дърпа спусъка", а те самостоятелно се задействат и извършват определения атентат. За координирани може да се смятат два от атентатите. Не съм убеден за третия - в Париж. Нито един стратег на „Ислямска държава" не би жертвал такава възможност - за внедрен свой симпатизант с електронна карта в стратегически обект, който е в списъка на потенциалните застрашени обекти в страната, за такъв дребен инцидент. Това, плюс обезглавения собствен шеф, прилича повече на нещо друго, но не и на смислена, планирана в щаб атака. Събитията в Кувейт и Тунис изглеждат наистина по-сериозно координирани, допълни Николов. Според него в България няма нужда от свикване на Съвета за национална сигурност, защото има готов антитерористичен план. Необходима е също проверка на терористичната инфраструктура и засилване на контрола над привържениците и симпатизантите на радикалния ислям у нас.

Франция, след атентатите, в разследването си стигна до един странен, учудващ извод, който ни кара да се замисляме. Те установиха, че на един-двама участници в атентат, са разкрили 80 души, които по един или друг начин са свързани косвено или пряко с тези атентатори.

Според Николов „Ислямска държава" все още няма възможност да води бойни действия в Европа поради стратегически и тактически проблеми от регионален характер, но такава хипотеза в бъдеще не бива да се изключва. Според експерта по начина, по който действа в момента, световната коалиция няма да постигне успех в борбата с групировката: „Необходима е сухопътна военна операция, без която това е невъзможно. Ако се позволи „Ислямска държава" да достигне Багдад, тя ще е вече на крачка от победата. Ако Ирак продължи да се разпада или сред кюрдите нарасне амбицията за създаване на държава, също е риск. Съществено е да се промени рязко политиката спрямо сунитите в Ирак. Четвъртата рискова стъпка е, че няма да има никакъв успех срещу „Ислямска държава", ако Иран по някакви съображения оттегли своите сили от революционната гвардия, които в момента дават значителна подкрепа на иракските сили в борба срещу „Ислямска държава".

Иракската армия няма ударна сила, а евентуална обединена армия на арабските държави - нужния опит, за да води самостоятелно сраженията с групировката, убеден е експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4501 |21.06.2015 Валентин Николов: Определени народни представители имат интерес в енергетиката . 24| 4830 |16.06.2015 П. Николов: Гетата са джунгла; държавата влиза там . 0| 4020 |11.06.2015 В. Симеонов против вдигането на тока . 1| 4658 |05.06.2015 П. Симеонов: БСП и ДПС се върнаха към синхрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads