Реклама / Ads
1| 4646 |08.11.2017 НОВИНИ

П. Симеонов пред Фрог: В ДПС има вероятност за конфликт между политическото и икономическото крило

.
Първан Симеонов
Има противопоставяне между политическото и икономическото крило на ДПС. Това каза пред Фрог нюз социологът Първан Симеонов. Ето какво още сподели той:
 

- Г-н Симеонов, каква е прогнозата ви за вота на недоверие?

 

- По-вероятно е вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“ да не мине и правителството да остане стабилно. В такива ситуации на вот, може да се стигне до ситуации, в които управляващите се мобилизират допълнително, защото имат ясен противник. При това този противник е БСП  и ДПС . Това звучи леко плашещо, защото хората още си спомнят  за кабинета на Пламен Орешарски . А и когато ДПС  е срещу теб, това си е супер реклама. Това сплотява ГЕРБ и патриотите. Сплотява и самите патриоти. По-голямото питане е защо ДПС  в момента влага толкова енергия  в стремежа  за преформатиране . И то в ситуация, в който икономическите интереси на ДПС  в това управление по някакъв начин са представени.

 

- Как си го обяснявате?

 

- Тук е възможна хипотезата, че действително има някакво противопоставяне между политическото и икономическото крило на ДПС.

 

-  Защо политическото крило е толкова настървено?

 

-  Вероятно прблемът не е толкова голям,  колкото изглежда, но във всеки случай трябва да се наблюдава с интерес.  Ако политическото ДПС е решило да сваля, да клати и преформатира този кабинет, това не е шега работа. Защото, когато Ахмед Доган реши да се намеси лично, това означава, че залогът е много голям. И ми се струва, че Бойко Борисов забелязва всичко това. Дори се опита публично, с няколко реплики да парира, да успокои, да потуши напрежението. Голямато питане е дали ще издържат нервите на Борисов. Понякога, когато забележи такива неща, той изненадващо катапултира. Така направи два пъти досега.

 

- Имате ли усещането, че се готви да катапултира?

 

- Все си мисля, че тази идея е още далече от ума му. Смятам, че има пълни предпоставки да изкара по-дълг, че защо не и цял мандат. Въпросът наистина е дали ще му издържат нервите. Две неща се промениха. ДПС  не мирува, въпреки, че икономическите му интереси в момента са защитени. Явно това не им е достатъчно. Не изключвам вероятността  икономически интереси  на ГЕРБ и ДПС  да се разминават.  Има някакъв разнобой . И още нещо се промени. БСП  явно преосмисли концепцията за по-тихо председателство  и реши да шуми точно по време на това председателство.  Ясно е, че когато се шуми, Борисов ще проявява нервност.

 

- Ще издържи ли психически Борисов?

 

- По-вероятно е  да издържи. Реално няма обективни предпоставки за сваляне на правителството, че дори и за разклащане или преформатиране. За да има разпад, трябва да има три-четири фактора. Единият може да е външен. България е на кръстопът, където се преплитат различни интереси. Второ-трябва да има як гръб-медии, банка. И трето- трябва да има обществено недоволство. Хората трябва да са поискали тази промяна. От тези фактори, хипотетично може да съществува само първият. Другите два фактора ги няма. Няма политико-икономическа структура, която да застане срещу кабинета, защото всички са представени в този кабинет. Няма и обществено мнение. Няма масови нагласи за предсрочни избори.

 

Интервю  на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4964 |08.11.2017 Борисов и Юнкер обсъждат председателството ни . 0| 4146 |07.11.2017 Близо 50 банки са изразили желание пред ЕЦБ да напуснат Лондон . 2| 6760 |07.11.2017 Само във Фрог: След Петър Москов, болница „Св. Анна” приюти и заместника му Ваньо Шарков . 5| 6054 |07.11.2017 Първан Симеонов: Политическа реклама е ДПС да е срещу теб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads