Реклама / Ads
7| 4696 |17.05.2020 НОВИНИ

Д-р Симидчиев: Интензивните отделения са тясното място на здравната системата

.
Д-р Александър Симидчиев
Интензивните отделения са тясното място на здравната системата. От това колко хора попаднат в тях зависи всичко. Драма няма. В България нещата са добре. Хората просто трябва да спазват правилата. Пикове ще има, но те няма да са от коронавирус. Здравната система беше малко затворена за всичко останало, освен за COVID-19.
 

Това заяви пред БНТ д-р Александър Симидчиев.

 

“Основното нещо, което движи епидемията е поведението на хората и заразността на вируса. Там, където продължава да има контакт, той там се разпространява и оформя гнездо. При спазването на дистанциране, няма как да се зарязат хората”, коментира д-р Симидчиев.

 

По думите му хубав е фактът, че у нас има клъстърно разпространение на инфекцията. Това означава, че се оформят гнезда, които лесно могат да бъдат контролирани и пожарът не "бушува" на цялата територия. Причината според него е съвпадането на различни процеси на затваряне там, където има риск от заразяване на големи групи хора.

 

"Различното в момента е, че много вече по-добре започнахме да познаваме вируса. Факт е, че въпреки че няма експерти, данните много бързо позволиха да правим по-мотивирани изводи. Преди това имаше разлика между казаното от експертите. Сега има систематична и по-филтрирана информация", смята д-р Симидчиев.

 

Въвеждането на мерки зависи по думите му от настанените в интензивни отделения.

 

"Те са тясното място в здравната ни система", отсече експертът.

 

По думите му вирусът вече не може да ни стресне по същия начин.

 

"Драма няма. В България нещата са добре. Хората просто трябва да спазват правилата. Пикове ще има, но те няма да са от коронавирус. Здравната система беше малко затворена за всичко останало, освен за COVID-19", смята д-р Симидчиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6590 |09.05.2020 Д-р Александър Симидчиев: Очакват се минимум три вълни на заболели . 6| 4759 |05.05.2020 Д-р Симидчиев: Трябва да свикнем с нещо, което наричаме новото нормално . 7| 5090 |04.05.2020 Александър Симидчиев: Медицинският експертен съвет продължава да функционира . 5| 4170 |13.04.2020 Д-р Александър Симидчиев: Време е да се помисли кои хора могат да се върнат към нормалните си дейности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads