Реклама / Ads
139| 7518 |23.01.2012 НОВИНИ

Сини и червени скочиха срещу Цветанов, искат оставката му

.
Мартин Димитров
“Полицейското насилие” се оказа ключовата фраза, която срещна позициите на СДС, ДСБ и БСП, че е крайно време вътрешният министър Цветан Цветанов да подаде оставка.
 

  

СДС излезе с остра декларация по повод случая с ареста на семейство Начкови преди дни и поиска оставката на шефа на МВР Цветан Цветанов.

Полицейското насилие в българското общество вече се превръща в норма. За пореден път станахме свидели на полицейски произвол от страната на ръководеното от министър Цветан Цветанов министерство на вътрешните работи, категорични са сините.

От партията припомнят, че преди няколко месеца са съобщили, че Радослав Божинов е бил пребит от полицаи на централна софийска улица заради дългата си коса. Преди това полицията нахлу в дома на невинно семейство в Кърджали. Полицейският произвол унижи и лекари във Варна, Благоевград и Горна Оряховица. В същото време силовите упражнения на служителите на МВР бързо се забравят, скрити зад мъмрения и дисциплинарни наказания без никакви последствия, подчертават сините.


В декларацията си те изтъкват още, че МВР демонстрира и ужасяваща некомпетентност и силоващина.

 

В позицията си СДС се обръщат директно към вицепремиера, задавайки му няколко въпроса. На първо място сините се интересуват дали е използвана ненужна полицейска сила при задържането и обиска на жилището на семейство Начкови и защо са били ангажирани сили на ГДБОП за задържането на двама цивилни граждани, които очевидно не принадлежат към терористична или организирана престъпна група.


Какво е наложило употребта на помощни средства срещу двама невъоръжени цивилни граждани и били ли са те предупредени съгласно закона за намерението на полицаите да използват репресия срещу тях.

 

Открити ли са доказателства за каквато и да е престъпна дейност, с изключение на 5-те кутии цигари, които да са обосновали задържането на семейството, питат от СДС и изтъкват, че след като не са били открити данни за извършено престъпление в дома на семейството, защо сем. Начкови не са били незабавно освободени, а са отведени в управлението на МВР, в нарушение на чл. 65 ЗМВР.

 

Задържана ли е дъщерята на пострадалите - Ралица Начкова, на какво основание и има ли връзка между създадената от нея група "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ", питат СДС.

 

В заключение сините изтъкват, че министър Цветанов и ръководството на МВР дължат на българското общество ясни и недвусмислени отговори на тези въпроси. Този случай е поредният шанс на премиера Борисов да предприеме решителни мерки, за да гарантира защитата на правата на всеки един български гражданин, които започват с незабавната оставка на министър Цветанов, категорични са от СДС.

 

Полицейското насилие е стил на работа на МВР, оставките отдавна не са достатъчни. Това е позицията и на ДСБ по повод случилото се в Мировяне.

 

Те припомниха, че отдавна настояват за оставка на вътрешния министър Цветан Цветанов.

 

Това е нещо, което всички с тревога забелязваме, а именно полицейското насилие. Надявам се, че ще бъдат взети мерки. Думите за оставки отдавна не са достатъчни за Синята коалиция особено. Ние сме снели доверието си от Цветан Цветанов отдавна. Надявам се това да не се забравя. Ние искаме неговата оставка и мисля, че имаме все повече основания за тази своя позиция през последната година, каза Светослав Малинов от ДСБ.

 

Малинов изрази надежда този път да се отиде наистина по-сериозно докрай, тъй като това по думите му не е изолиран случай. „Темата за изолирания случай или за престараването с добри намерения отдавна е мъртва за българските граждани от страна на МВР. Напротив, мисля, че това е стил на работа и както виждате нещата се задълбочават", мотивира се Малинов.

 

Президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата за фискалния пакт на ЕС, настояха от ДСБ.

 

Тъмносините осъдиха в декларация принадлежността на голяма част от родните митрополити към Държавна сигурност и настояха да освободят постовете, които заемат.

 

От своя страна лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев се обърна към премиера Бойко Борисов, че той лично трябва да поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, “защото това е единственият адекватен отговор на поредния случай на полицейско насилие и произвол”.

 

Това стана след като Борисов се закани, че ще има уволнени от МВР заради недопустимото отношение на служители на реда към семейството от Мировяне.

 

Според Станишев неоправданото насилие над български граждани в момента се толерира от най - високо ниво и негов идеолог е Цветан Цветанов. Той така и не успява да гарантира сигурността и правовия ред в страната.

 

Лидерът на БСП с тревога отбеляза, че случаите като този със семейството от Мировяне са част от поредицата примери, в които съзнателно се гази закона. Цветанов използва полицията, за да демонстрира силов натиск върху граждани и да насажда страх. Станишев напомни за битото семейство от Кърджали и за нахлуването на служители на реда "погрешка" в частни домове.


Той подчерта още, че е нарушен законът и по отношение на разследването на убийството на Мирослава Николова от Перник.

Чуваме спорадични извинения и закани за търсене на отговорност, но няма никаква промяна и репресиите продължават - възмути се Сергей Станишев.

По думите му управляващите продължават да използват полицията за политически цели. Станишев отбеляза още, че съмненията за политическа репресия, които се появиха по отношение на семейството, са показателни за страха, който ГЕРБ повече от две години насажда в обществото. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7386 |23.01.2012 "Поемни лица" спъват делото срещу "Наглите" . 5| 5450 |23.01.2012 Тръгва делото срещу цар Киро . 91| 7235 |21.01.2012 Б. Борисов: Синдикатите да проведат една стачка срещу Ковачки . 22| 5713 |19.01.2012 Атакисти с надписи скочиха прави на речта на Плевнелиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads